Για τις συντάξεις και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση του newpost, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Στην ερώτηση για τη χθεσινή πολιτική δέσμευση για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΤΑ κι αν αυτή αφορά όλους τους ασφαλισμένους, ο πρωθυπουργός απάντησε:

Είμαστε σε φάση μετάβασης. Ολοκληρώθηκε μια διαδικασία μετάβασης και το ασφαλιστικό είναι πλέον σε ράγες βιωσιμότητας. Τώρα θα δώσω ανάσες στον ΕΦΚΑ διότι αν οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώνουν, ο ΕΦΚΑ θα εχει αδυναμία να σταθεί στα πόδια του. Είναι κίνηση επιβεβλημένη που θα βοηθήσει να ανασάνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι και είναι μια τονωτική ένεση στο ασφαλιστικό.

Το πάγωμα των χρεών δε σημαίνει διαγραφή. Κάποιος που εχει βουνό χρεών αυτή τη στιγμή μένει χωρίς ενημερότητα. Αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων και είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα δώσει μια σημαντική ενίσχυση σε μια μεταρρύθμιση για τη στήριξη του ασφαλιστικού.

Σε σχέση με τους συνταξιούχους, δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις. Καταφέραμε μια μεταρρύθμιση που βάζει πάλι σε τροχιά το ασφαλιστικό διότι δεν θα είαμε σε λίγα χρόνια να πληρώσουμε. Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις. Το λέγαμε ότι θα διατηρηθούν οι κύριες συντάξεις και μας έλεγε η αντιπολίτευση ότι παριστάνουμε τους μάγους, όμως αυτό το καταφέραμε. Υπαρχουν μειώσεις στις επικουρικές και στην πραγματικότητα μόνο το 5% είδαν μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές, ενώ ένα 10% είδε μικρή μείωση. Εξαρτάται από ποια οπτική το βλέπει κανείς. Υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση διότι έχει αναδρομική ισχύ ο νόμος. Πετύχαμε το ακατόρθωτο, το 90% των συνταξιούχων προστατεύτηκε πλήρως, βάλαμε και το πλαφόν των 1300 ευρω, καθαρά 1180. Αυτοί οι συνταξιούχοι δεν βλέπουν καμιά μείωση. Πετύχαμε μια πολύ δύσκολη μεταρρύθμυιση, είναι κατάκτηση για τις επόμενες γενιές.