current views are: 3

11 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση15:12

Κυρ. Μητσοτάκης, καναλάρχες και ο… Β. Σόιμπλε, οι «αγαπημένοι» του Αλ. Τσίπρα

Πολλαπλή επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από τη συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Δημοσίευση 15:12’

Πολλαπλή επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από τη συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Πολλαπλή επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από τη συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τον χαρακτήρισε παλαιό πολιτικό, απότοκο του παλαιού πολιτικού συστήματος. «Έχασε την ευκαιρία» (σ.σ. με το νόμο για τα τηλεοπτικά), «να φέρει νέα πνοή, να υπερβεί το όνομα της οικογένειάς του, ήταν μια από τις πιο δηκτικές διατυπώσεις του.

Καθόλου τυχαία, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μία από τις πρώτες ενέργειές του όταν εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ, ήταν να μπλοκάρει το ΕΣΡ, όταν ο προκάτοχός του, Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε υποσχεθεί πως θα βοηθούσε. Ενώ ακόμη και τον ειρωνεύτηκε («αφού δεν θα εφαρμόσει τον εν λόγω νόμο, λέει πως θα εφαρμόσει το νόμο στα Εξάρχεια»).

Επεχείρησε επίσης, παίρνοντας αφορμή από την υπόσχεση Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στη διετία, να αποκαλύψει τη «γαλάζια» …κρυφή ατζέντα, με μειώσεις και τεράστια αναταραχή στο δημόσιο τομέα, στην Υγεία, την Παιδεία. Η σημερινή ΝΔ των Γεωργιάδη, Βορίδη ουδεμία σχέση έχει με την ΝΔ του μεσαίου χώρου επί Κ. Καραμανλή (παρότι, όπως διευκρίνισε, και εκείνον, όπως και όλους τους έκριναν ο λαός και η Ιστορία), υποστήριξε εξάλλου.

Από την κριτική Τσίπρα δεν ξέφυγε ωστόσο ούτε η Φώφη Γεννηματά για τη στήριξη που παρείχε στην ΝΔ στο θέμα του εκλογικού νόμου (παρά το δώρο που της έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρατήρησε): «Καμία δυνατότητα διεύρυνσης με δυνάμεις που έχουν αποφασίσει να παίζουν συμπληρωματικό ρόλο προς τον κ. Μητσοτάκη».

Από εκεί και πέρα έπαιξε το χαρτί της σταθερότητας ακόμη εμφανέστερα, καθώς έκοψε τα σενάρια πρόωρων εκλογών («η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές αλλά από σταθερότητα»), ενώ αναρωτήθηκε, «τι θα κερδίσει ο πολίτης από επίσπευση εκλογών;».

Αλλά για να βγει το σενάριο, πρέπει να επιστρέψει η ανάπτυξη, η έλευση της οποίας θα εξαρτηθεί από πολλούς λόγους, που σχετίζονται και από τη στάση που θα τηρήσουν πολιτικός κόσμος και κοινωνία. Θα  εξαρτηθεί όμως και από τις αποφάσεις αυτής της χρονιάς, για το χρέος φερ’ ειπείν, όπου πολλά θα περάσουν από την εξέλιξη της κόντρας ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών.

Έδωσε όμως, και ελπίδα σημειώνοντας κάποια στιγμή, ότι από το 2018 θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας έτσι σήμα για τέλος της λιτότητας. Χθες βράδυ μάλιστα είχε προσδιορίσει για την ίδια χρονιά την έξοδο από τα Μνημόνια.

Στο κεφάλαιο «καθημερινότητα», ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν ούτε νέα μέτρα, ούτε νέοι φόροι, αλλά με σχέδιο και στρατηγική η χώρα θα βγει από την κρίση. Ενώ κληθείς από το newpost.gr, να δώσει διευκρινίσεις για την κοινωνική πολιτική (συντάξεις, «πάγωμα» ασφαλιστικών εισφορών) ανέλαβε δεσμεύσεις, έδωσε απαντήσεις τις οποίες με ενδιαφέρον θα άκουσαν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Αξιοσημείωτο το… καρότο και μαστίγιο προς την Άνγκελα Μέρκελ: της άσκησε κριτική για μη τήρηση συμφωνηθέντων στο θέμα του χρέους, αλλά της απένειμε τα εύσημα για τη στάση της στο προσφυγικό. Αντιθέτως, ήταν πολύ πιο αιχμηρός για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν παρατήρησε ότι το σχόλιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για την ευρωμεσογειακή διάσκεψη ήταν η καλύτερη απόδειξη πως αυτή πέτυχε.

Ένας από τους λόγους που θα θυμόμαστε αυτή τη συνέντευξη, ήταν ο συναισθηματικός φορτισμένος διάλογος που είχε ο πρωθυπουργούς με τρεις δημοσιογράφους. Επί της ουσίας, ο Αλ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε όλων των κυβερνητικών επιλογών, με -κορυφαία- φράση που για καιρό θα θυμόμαστε, «το τζάμπα πέθανε, το αερηλίκι πέθανε».

Αντί επιλόγου, μια φράση που ίσως και να είχε τη σημασία της: Μιλώντας για τον Κώστα Καραμανλή, τον Γιώργο Παπανδρέου και άλλους προκατόχους του, είπε πως και εκείνους αλλά και τον ίδιο «θα μας κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος» -και τη λέξη «μέλλοντος» την τόνισε με μια ιδιαίτερη χροιά…


σχετικα αρθρα