Το 48ώρο του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ολοκληρώθηκε. Πλέον είναι η σειρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να μην την αφήσει να πάει χαμένη.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αντιμετωπίζει την ομιλία και τη συνέντευξη της Θεσσαλονίκης ως το εφαλτήριο για την φθινοπωρινή επίθεση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ως ευκαιρία να εγγράψει στη δημόσια συζήτηση τη δική του πρόταση για την υπέρβαση της κρίσης.

Το «καλάθι» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δεν θα περιλαμβάνει μόνον την πρόταση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε μία διετία, που ήδη ανακοίνωσε μέσω του Σκάι. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα παρουσιάσει και τις προτάσεις του για την αποκλιμάκωση και άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων, με πρώτο το ΦΠΑ.

Ωστόσο, σε πείσμα του λαϊκισμού του παρελθόντος, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να παρουσιάσει ακοστολόγητες λύσεις. Αντιθέτως, θα ζητήσει την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους πολίτες, μία νέα εθνική – κοινωνική συμφωνία, που θα κινητοποιεί το σύνολο των κοινωνικών, επιχειρηματικών και κρατικών δυνάμεων σε μία προσπάθεια προωθησης των μεταρρυθμίσεων και πάταξης της φοροδιαφυγής και, παράλληλα, μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Το παράδειγμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, που παρά τη μείωση του συντελεστή δεν υπήρξε ανάλογη μείωση των εισπράξεων, θα καταστεί κεντρικό όχι μόνον εντός συνόρων αλλά κυρίως απέναντι στους καχύποπτους εταίρους της χώρας.

Με τον ίδιο όπλο, αυτό της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης με την κοινωνία, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει όχι μόνον να στείλει ένα σαφές κεντρώο μήνυμα, αφού η μάχη των δύο κομμάτων εξουσίας διεξάγεται στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, αλλά και να υπερβεί το, όπως το χαρακτηρίζουν στη Ν.Δ., άκρως πολωτικό λόγο που εξακολουθεί να διατυπώνει ο κ. Αλ. Τσίπρας, προκειμένου να περιχαρακώσει το εναπομείναν εκλογικό του ακροατήριο.

Η προετοιμασία για την παρουσία Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη είναι εντατική ενώ από τη Τετάρτη σημαντικό μέρος του εδώ επιτελείου του θα μεταφερθεί στη συμπρωτεύουσα, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα κατά την άνοδο του Προέδρου της Ν.Δ.