Με δύο «όχι» υποδέχθηκε η γερμανική κυβέρνηση την επαναφορά του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Τόσο ο εκπρόσωπος εκπρόσωπος τύπου της Καγκελαρίας όσο και ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών απέρριψαν οποιαδήποτε συζήτηση, κλείνοντας για ακόμη μια φορά το θέμα.

Ενώ ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις γερμανικές αποζημιώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα καταφέρουμε να κλείσουμε αυτό το ανοιχτό ζήτημα». Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν μίλησε για συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο γενικά για καλύτερο timing.

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, έριξε «πόρτα» στην Αθήνα, με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, να δηλώνει ότι «το θέμα για εμάς έχει λήξει νομοθετικά και πολιτικά». 

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τύπου του Γερμανού ΥΠΕΞ τόνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα των αποζημιώσεων».

Όπως σημείωσε ο Μάρτιν Σέφερ, το θέμα αυτό πιθανώς να αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρωτοβουλία για αυτόν τον διάλογο ανήκει στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε για αυτή την ιδέα τον ομόλογο του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ αρχές του χρόνου στην Αθήνα. Στόχος του διαλόγου είναι η εντατικοποίηση των ελληνογερμανικών σχέσεων, όχι μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και πέραν αυτών.

Ο κ. Σέφερ επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το περιεχόμενο και τον τρόπο διεξαγωγής αυτού του διαλόγου, οι οποίες είναι «πολύ καλές και πολύ εποικοδομητικές». Οι ελληνικές προτάσεις συζητούνται αυτό το διάστημα με εκείνα τα υπουργεία που λόγο αρμοδιότητας σχετίζονται με αυτόν τον διάλογο. Μια από κοινού συντονισμένη γερμανική απάντηση προς την Αθήνα θα πρέπει να αναμένεται σύντομα.

Την ίδια ώρα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σχολιάζοντας την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, κάνει λόγο για μετάλλαξη του πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως στο μόνο θέμα που παρέμεινε σκληρός ήταν σε εκείνο που αφορά τις γερμανικές επανορθώσεις.

«Εδώ και μήνες μαίνεται η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας λόγω πιθανών επανορθώσεων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει τις αξιώσεις της έναντι της Γερμανίας, διεμήνυσε εκ νέου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή. ‘Είναι απλά θέμα χρόνου, η σωστή συγκυρία όμως είναι σημαντική. Δεν θα βιαστούμε, αλλά δεν εγκαταλείπουμε’, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Spiegel Online, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα διατηρήσει την αξίωση δισεκατομμυρίων και δη «με επιτυχία», αναφέρει το περιοδικό.