ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα έργα Τσίπρα και η αποδόμηση του Κυρ. Μητσοτάκη

του Νίκου Παπαδημητρίου - Δημοσίευση 13 Σεπτεμβρίου 2016, 07:39 / Ανανεώθηκε 13 Σεπτεμβρίου 2016, 07:47
Τα έργα Τσίπρα και η αποδόμηση του Κυρ. Μητσοτάκη
Facebook Twitter Whatsapp

Αν δεν υπήρχε η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας, ως κυβερνητικός στόχος και δέσμευση, τότε σίγουρα η χώρα θα διένυε προεκλογική περίοδο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αν δεν υπήρχε η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας, ως κυβερνητικός στόχος και δέσμευση, τότε σίγουρα η χώρα θα διένυε προεκλογική περίοδο. Γιατί αυτό ακριβώς θυμίζουν οι δηλώσεις, οι περιοδείες, η -σε υψηλούς τόνους- αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών και των επιτελείων τους.

Πάντως, όσον αφορά το Μέγαρο Μαξίμου, δύο είναι οι προτεραιότητές του: Να βγει μπροστά ο πρωθυπουργός και την ίδια στιγμή να αποδομηθεί ο αντίπαλός του, ο πρόεδρος της ΝΔ. Μια σύγκρουση με καθαρά προσωπικά χαρακτηριστικά λοιπόν.

Από τη μια, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει το «παρών» σε όλα τα μέτωπα της καθημερινότητας –και η χθεσινή ημέρα ήταν πολύ χαρακτηριστική: Μετέβη ο ίδιος στο νησί της Θάσου το πρωί, και το απόγευμα ήταν στο Υπουργείο Παιδείας, στην έναρξη της σχολικής χρονιάς (εκεί όπου με βαθμολόγησε με «20» τον Νίκο Φίλη!).

Ενώ, ταυτόχρονα, επιχειρεί να συνδεθεί το όνομά του με την ολοκλήρωση έργων που είχαν μείνει ανολοκλήρωτα. Γι’ αυτό και η επίσκεψη στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό και η επίσκεψη σε οδικούς άξονες μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη. Γι’ αυτό και η φράση του από τη ΔΕΘ, ότι θα είναι κάθε χρόνο εκεί, προκειμένου να τον ελέγχουν οι πολίτες, τι έγινε και τι όχι. Ένας πρωθυπουργός των έργων λοιπόν.

Την ίδια ώρα ωστόσο κάποιοι συνεργάτες του έχουν μείνει (νοερώς) στη ΔΕΘ: όχι για να αναλύουν τι εξελίχθηκε σωστά και τι όχι (αυτά όλα ανήκουν στην Ιστορία πια ούτως ή άλλως), αλλά για να στρώσουν το… χαλί στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ό,τι έχει πει ο πρόεδρος της ΝΔ περνά από την κρησάρα. Επί παραδείγματι, σχολίαζαν στην κυβέρνηση, η υπόσχεση Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ στη διετία, είναι κάτι που συμπίπτει χρονικά με την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, έργο που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Αλλά και για τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που βάζει ως στόχο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ -σημείωναν- τα έκανε πράξη σε σχέση με εκείνα που είχε συμφωνήσει ο Αντώνης Σαμαράς. Καθόλου τυχαία επίσης η κόντρα για το Συμβούλιο της Επικρατείας και την επικείμενη απόφασή του για τα κανάλια. Και μπορεί η ΝΔ να κατηγόρησε τον Αλ.Τσίπρα στην παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου θύμιζαν αντίστοιχες δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη, ότι θα καταργήσουν το νόμο Παππά, μαζί με την εκτίμηση ότι το ΣτΕ θα ακυρώσει το νόμο (όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στην πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι»).