Ως στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο φθινόπωρο θέτει ο επίτροπος της Κομισιόν για θέματα Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη,ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει πως η Κομισιόν θα παρέχει τεχνική βοήθεια προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Επιπλέον, ο Επίτροπος εξηγεί πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ήδη έχει προχωρήσει σε προσπάθειες για τη «βελτίωση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας και τη μείωση του κινδύνου επιτοκίου», ενώ σημειώνει πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξετάζουν μεσοπρόθεσμα μία πιθανή παράταση στην διάρκεια των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαϊκών Θεσμών, όσον αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης καθώς και για πιθανή επιμήκυνση στις περιόδους χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους και για «κλείδωμα» των παρόντων χαμηλών επιτοκίων.