Σε μια εβδομάδα κρίσιμη για την εικόνα της κυβέρνησης, καθώς παρεμβάλλεται μεταξύ της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και εκείνης του Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ επίσης, στο κυβερνητικό στρατόπεδο πέτυχαν να βάλουν ένα αυτογκόλ, που βέβαιο είναι ότι δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Το «έγκλημα» το διέπραξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που κατέθεσε τις απόψεις του στην υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος. Και τι τους είπε; Ότι δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς θεαματικές λύσεις όσο το θέμα αντιμετωπίζεται ως αυστηρά ελληνικό,  ενώ προέτρεψε να βάλουμε και άλλες χώρες στο «παιχνίδι». Και άρα, στην πραγματικότητα, τους είπε, μην περιμένετε λύσεις πριν το 2018, μετά συνεπώς -υπονόησε- και τις γερμανικές εκλογές.

Η ορθότητα των απόψεών του θα κριθεί φυσικά. Έρχονται πάντως οι απόψεις αυτές στην εντελώς λάθος στιγμή. Την ώρα που η Αθήνα εντείνει τις πιέσεις μεταξύ Βερολίνου, ΕΕ και ΔΝΤ για αρχή της λύσης μέσα στην τρέχουσα χρονιά... Την ώρα που ο κ. Τσίπρας διακηρύττει ότι δεν έχουν μόνο οι Γερμανοί εκλογές..., την ώρα που  δηλώνει (ο πρωθυπουργός) ότι η Ελλάδα βρίσκει συμμάχους στην Ευρώπη, έρχεται ο κ. Δραγασάκης και χύνει την «καρδάρα».

Στο δελτίο Τύπου που διένειμε αργότερα η Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, ο Γ. Δραγασάκης εμφανίζεται να μιλά όχι σε εισαγωγικά, αλλά σε τρίτο ενικό, και εν είδει περίληψης της ομιλίας. Και η επίμαχη παράγραφος δεν υπάρχει καν...

Ποια ήταν αυτή; Ότι, «ακόμα και τη καλύτερη λύση να πετύχουμε έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι οι δανειστές μας είναι και οι ίδιοι υποχρεωμένοι. Δεν θεωρώ εύκολο λοιπόν να υπάρξει μεγάλη απομείωση του χρέους χωρίς και οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα να έχουν και την ανάλογη μεταχείριση. Άρα πρέπει να έρθουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο και να διεκδικήσουμε από κοινού την αντιμετώπιση του, ώστε να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή λύση που θα τους αφορά όλους», είχε πει από τη Βουλή ο Γ. Δραγασάκης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, ο πρωθυπουργός φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την παρέμβαση του κατά τα άλλα έμπειρου Γιάννη Δραγασάκη που συμβαίνει να είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 

Επιχείρηση «πυρόσβεσης»

Μετά και την έκταση που πήρε το θέμα, τόσο το Μαξίμου, όσο και η αντιπροεδρία προχώρησαν σε μία προσπάθεια… πυρόσβεσης, επιχειρώντας να τονίσουν πως δεν εγείρεται κανένα ζήτημα από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου σχολίαζαν χαρακτηριστικά πως «αυτά που είπε ο Γιάννης Δραγασάκης δεν έρχονται σε κάποια αντίφαση με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός για το θέμα του χρέους, όσα προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός αλλά, ακόμη, και η απόφαση του Eurogroup».

Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση της αντιπροεδρίας, κύκλοι της οποίας υπογράμμιζαν ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι η απόφαση του Eurogroup. «Μέσα σε αυτό και επί του παρόντος  η χώρα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί. Από εκεί και πέρα, η οριστική λύση θα είναι πανευρωπαϊκή, γιατί πανευρωπαϊκό είναι και το πρόβλημα», κατέληγαν οι ίδιοι κύκλοι.