Στην απόφαση να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης πολιτών και επιχειρήσεων, που σε κάθε περίπτωση θα υλοποιηθούν με τη συμφωνία των πιστωτών ως κατάληξη της προσπάθειας για αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης, φαίνεται ότι καταλήγει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγα 24ώρα πριν την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχει προαναγγείλει ήδη τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών, την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί ενώ, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα και για την κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, που επιβλήθηκε εσχάτως στον τουριστικό κλάδο. 

Τα τρία 24ώρα που μεσολαβούν μέχρι την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Βελλίδειο αναμένεται να οριστικοποιηθεί, στις συσκέψεις που θα έχει με τους συνεργάτες του και τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ποιό ακριβώς θα είναι το εύρος των μέτρων που θα ανακοινωθούν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μέτρα που έχουν, μάλλον, συμβολικό κόστος (πχ κρασί) αλλά και άλλα που θα πρέπει να εξισορροπηθούν με άλλα μέτρα (περικοπή δαπανών) όπως ο ΕΝΦΙΑ και, πιθανά, η μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ που σήμερα έχει σκαρφαλώσει στο 24%. 

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, χθες, υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ ήταν μάλλον σαφής ως προς τις προθέσεις του: «Πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και της πραγματικής οικονομίας». 

Όπως έχει προαναγγείλει το ΝΡ, στον πυρήνα της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη θα είναι η έννοια της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας, κάτι που αφορά τόσο τις σχέσεις κυβέρνησης και πολιτών όσο και τις σχέσεις της Αθήνας με τους εταίρους της. Αυτή η παράμετρος άλλωστε είναι κρίσιμη και για το βασικό στόχο του κ. Μητσοτάκη που δεν είναι άλλος από μία συμφωνημένη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, στο 2% από το 2018 και μετά, προκειμένου να εξευρεθούν πόροι για μείωση των φορολογικών βαρών σε πολίτες και επιχειρήσεις αλλά και για τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής και κυρίως αναπτυξιακής πολιτικής.