«Η Ελλάδα πλέον έχει μπει στην ίδια γραμμή με την Πολωνία και την Ουγγαρία, όσον αφορά την ελευθεροτυπία», τόνισε η Εύα Καϊλή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Γιώργο Παπαχρήστο, η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται στην κατεύθυνση λήψης μέτρων, προκειμένου να προστατεύσει το τηλεοπτικό τοπίο σε όλη την Ευρώπη».

«Δεν μπορεί να συνδέεται η ελευθερία του λόγου με το οικονομικό τίμημα», επεσήμανε η κυρία Καϊλή και ανέφερε ότι η Κομισιόν «υποσχέθηκε να δώσει μάχη για την προστασία της ελευθερίας του λόγου στην τηλεόραση και τη δημοσιογραφία γενικά».

Σχολιάζοντας το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, η ευρωβουλευτής σημείωσε:

Εκτός από το θέμα της ανεργίας, η ελευθερία του λόγου είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει το ίδιο τίμημα, έχοντας πολυφωνία και περισσότερα μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή κατέθεσε στην Κομισιόν ερώτηση, σχετικά με την ανάγκη για άμεσες δράσεις της Επιτροπής για θεσμικές εκτροπές στο θέμα των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η ερώτηση της Ευρωβουλευτή:
 
«Η συνταγματική εκτροπή που συμβαίνει στην Ελλάδα σε επίπεδο θεσμών και ατομικών δικαιωμάτων και στο θέμα της αδειοδότησης των ΜΜΕ συμπυκνώνεται στη χαρακτηριστική δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι “Το αυτονόητο δικαίωμα του Ελληνικού λαού στην ενημέρωση για τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως η χθεσινή Σύνοδος, καταπατήθηκε απ΄ την επιλογή των ιδιωτικών καναλιών να προβάλλουν ή να αποκρύπτουν ό,τι νομίζουν”. Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου εκφράζει επίσημα τη θέση της κυβέρνησης ότι έχει δικαίωμα να επιβάλλει σε δημοσιογράφους και ιδιωτικά κανάλια ακόμη και ποια γεγονότα θα προβάλλουν, με ποιον τρόπο και πώς θα τα αξιολογήσουν.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ απαξίωσε δημοσιογράφο σταθμού που δεν αδειοδοτήθηκε. Την ίδια αδιάφορη στάση φαίνεται ότι τηρεί η κυβέρνηση στο θέμα των δανείων των σταθμών που θα κλείσουν, τα οποία ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
 
α) Με πρόδηλη την απουσία θεσμικού πλαισίου προστασίας των ΜΜΕ και της ελεύθερης έκφρασης δημοσιογράφων σε επίπεδο ΕΕ, προτίθεται η Επιτροπή να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία ή άλλη δράση, δεδομένου του κατεπείγοντος προβλήματος;
 
β) Πώς θα δράσει γρήγορα για την προστασία των εργαζομένων των σταθμών που θα κλείσουν τις επόμενες 80 ημέρες και των φορολογουμένων από την απώλεια των χρημάτων των δανείων των σταθμών που θα κλείσουν;»