Να αφήσει πίσω της τις …παρεξηγήσεις από δηλώσεις ή ομιλίες του Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου προσπαθεί η κυβέρνηση, παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου είναι βέβαιοι ότι θα επιχειρήσει να επαναφέρει το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.
Ούτως ή άλλως το τι θα γίνει με το χρέος, ποια θέση θα πάρουν οι μεγάλοι θεσμικοί παίκτες, είναι κάτι που δεν θα αργήσει να φανεί. Στην ελληνική πλευρά νιώθουν ωστόσο πιο ισχυροί διαπιστώνοντας πιο ένθερμη την υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φερ’ ειπείν.

Από εκεί και πέρα, στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες, όλες οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και από τις πρώτες πληροφορίες, τα πράγματα δεν φαίνεται να εξελίσσονται άσχημα…

Το πιο ενδιαφέρον όμως, παρότι όχι άμεσο, είναι η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης των ισχυρών της γης. Στο Μ. Μαξίμου καλωσόρισαν χθες τη δημόσια αναγνώριση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για μια Ευρώπη πιο κοινωνική. Οι επικείμενες εκλογικές διαδικασίες πάντως (σε Αυστρία και Ουγγαρία σε πρώτη φάση, σε Γερμανία και Γαλλία σε δεύτερη) εξηγούν ασφαλώς την αγωνία του προέδρου της Κομισιόν. Το αν η συνειδητοποίηση αυτή ήλθε αργά θα αποδειχθεί συντόμως…

Είχε προηγηθεί η ταυτόσημη θέση του Μάριο Ντράγκι. Αλλά και η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε, σε ομιλία της, στην ανάγκη δικαιότερης κατανομής των πλεονεκτημάτων της παγκοσμιοποίησης. Ενώ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου συμπέρανε το τέλος της αντιπαράθεσης μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης, καθώς, κατά την άποψή του πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη.

Διαπιστώσεις που δεν αφήνουν αδιάφορο το Μέγαρο Μαξίμου. Και τούτο γιατί με τις απόψεις που έχει διατυπώσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο κατ’ εξοχήν εκφραστής της νέας πολιτικο-οικονομικής προσέγγισης (έστω και αν όταν εκείνος τα έλεγε, κάποιοι τον αντιμετώπιζαν ως …μαύρο πρόβατο!). Είναι, σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος, ο Ευρωπαίος ηγέτης που μπαίνει μπροστά, που παίρνει πρωτοβουλίες, όπως και η πρόσφατη Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη απέδειξε.