Το μέλλον της Ευρώπης, στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, σήμερα Πέμπτη. 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, μεταξύ τους υπήρξε εκτενής συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και ειδικότερα στην ασφάλεια, την οικονομία και την προσφυγική κρίση.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, τονίζοντας τη θετική συμβολή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στον διάλογο για το μέλλον της ΕΕ.

Από κοινού συμφώνησαν ότι η επικείμενη Σύνοδος της Μπρατισλάβας αποτελεί ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί μια θετική ατζέντα για την προοπτική και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνομιλία διήρκησε 45 λεπτά και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της καγκελαρίου της Γερμανίας

Η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έδειξε να ανησυχεί για την ευρωμεσογειακή διάσκεψη των Αθηνών, όταν έθεσε το ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας

Ο έλληνας πρωθυπουργός της εξήγησε ότι πρόκειται για μια θετική πρωτοβουλία για μια θετική διέξοδο στο μέλλον της Ευρώπης και εκείνη έδειξε να το κατανοεί. 

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως εγινε πολύ καλή κουβέντα για το προσφυγικό με την Άνγκελα Μέρκελ να θέτει τρία ζητήματα: να ενισχυθούν οι μηχανισμοί του ευρωπαϊκού γραφείου για το άσυλο, να επιταχυνθούν οι μετεγκαταστάσεις και όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνεχίσουν να πράττουν το καλύτερο για την εφαρμογή της συμφωνίας.