Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να αφήσουν μόνη την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία στο προσφυγικό διατύπωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ προέτρεψε τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία στο θέμα της κατανομής των προσφύγων.

"Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει μόνες την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία", είπε χαρακτηριστικά ο Μάνφρεντ Βέμπερ σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF).

Ο χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής πιστεύει όμως ότι "επί της ουσίας η Ευρώπη λειτουργεί". Mόνο από το γεγονός ότι κολλάει στο θέμα των προσφύγων δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τεθεί το θεμελιώδες ερώτημα της ύπαρξής της. Είναι όμως βέβαιο ότι η ΕΕ χρειάζεται να δείξει περισσότερη αλληλεγγύη λ.χ. στο θέμα της κατανομής των προσφύγων, εκτιμά ο Βέμπερ.

Συγχρόνως ο Βέμπερ υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό. Ο βαλκανικός διάδρομος είναι κλειστός και από το Πάσαου (στα βαυαρο-αυστριακά σύνορα) δεν έρχονται πλέον πρόσφυγες στη Γερμανία, είπε στο DLF.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ εξήρε στο πλαίσιο αυτό τη συμφωνία με την Τουρκία. Στο Αιγαίο δεν πεθαίνουν πια άνθρωποι και στη Μεσόγειο η ΕΕ αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τους παράνομους διακινητές ανθρώπων. "Καταφέρνουμε πολλά στα εξωτερικά σύνορα", τόνισε.

Επισήμανε δε ότι ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει μια καθαρή πλειοψηφία υπέρ της προταθείσας από την Κομισιόν ποσόστωσης κατανομής των προσφύγων, υφίσταται μια απερίγραπτη διαμάχη μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών.