Αναλυτικά στοιχεία για την πηγή από την οποία θα καλυφθούν τα έσοδα από το Πρόγραμμα Φοροελαφρύνσεων, που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ, κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάσει, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης από τη Βουλή, λίγα 24ωρα πριν την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη:

Για τις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όλοι περιμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε πού θα βρεθεί το 1 εκατ. και παραπάνω, ετησίως, ώστε να είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν οι εξαγγελίες που έγιναν μέχρι τώρα, αλλά κι αυτές που πρόκειται να γίνουν.

Ο ίδιος, επίσης, σημείωσε ότι εδώ και έναν χρόνο, που βρίσκεται στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, δεν έχει ακούσει ούτε μία πρόταση για τις πηγές αύξησης των δημοσίων εσόδων, ούτε και πρόταση για τις δαπάνες που θα πρέπει να περικοπούν.

«Στη λογιστική υπάρχει το ισοζύγιο, η χρέωση, η πίστωση το υπόλοιπο. Δεν μπορείς να λες πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Περιμένουμε όλοι να γίνουμε σοφότεροι από την ομιλία του προέδρου της ΝΔ». Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα, όσα θα πει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ να είναι η συνέχεια του προγράμματος που είχε ξεκινήσει, δηλαδή περιορισμός των δαπανών στην υγεία, την παιδεία, ή περιορισμός δαπανών με απολύσεις που είχαν ξεκινήσει «και ευτυχώς σταμάτησαν».
 
Ο κ. Αλεξιάδης, αξιοποίησε ερώτηση που είχε κάνει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένος, για υστέρηση εσόδων από τον ΦΠΑ και την αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής, προκειμένου να παρουσιάσει στοιχεία για τα βήματα που έχει κάνει το υπουργείο, με στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Επίσης, τόνισε ότι πολύ σύντομα θα έρθει το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης των φορολογικών μηχανισμών και άρα καλύτερους και ταχύτερους ελέγχους.

Την ίδια στιγμή, όπως υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης, είναι θέμα χρόνου είναι η έκδοση της υπουργικής απόφασης, με την οποία θα επεκτείνεται η δυνατότητα παράτασης και αναστολής της καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, των οφειλετών, οι οποίοι ζουν σε περιοχές που βρέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ενημέρωσε τη Βουλή ότι ανάμεσα στις περιοχές, στις οποίες χορηγείται παράταση θα είναι και η Θάσος, που πριν από λίγα εικοσιτετράωρα αντιμετώπισε μεγάλες καταστροφές εξαιτίας της πυρκαγιάς.
 
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωρίτη, ο οποίος ζήτησε ρυθμίσεις για περιοχές που επλήγησαν, ο κ. Αλεξιάδης εξήγησε ότι η κυβέρνηση προκρίνει αυτήν τη λύση, καθώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχει δυνατότητα για ένα πρόγραμμα φορολογικών ελαφρύνσεων, που θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες των πολιτών των συγκεκριμένων περιοχών. «Εκτός από τις αποφάσεις που λάβαμε χθες και δίνουμε παρατάσεις σε πάρα πολλές περιοχές, σήμερα ή αύριο βγαίνει καινούρια απόφαση, με την οποία δίνουμε πάλι την ίδια παράταση για τις καταστροφές της Χίου, του Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, του Πύργου, του Γυθείου, της Ανατολικής Μάνης, του Οιτύλου, της Ηλείας, της Θάσου, της Ουρανούπολης και σε άλλες περιοχές που είχαν πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.