Μαζικά πυρά εναντίων της κυβέρνησης εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον απόηχο της απόφασης-καταπέλτη αναφορικά με το «ξήλωμα» του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρου Ντογιάκου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ισίδωρος Ντογιάκος το απόγευμα της Τετάρτης
(14/9)  κηρύχθηκε έκπτωτος από τα καθήκοντα του με στέρηση μισθού για 40 ημέρες  λόγω προσβολής της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Ισίδωρου Ντογιάκου, συνεπάγεται με την στέρηση υποψηφιότητας στις προσεχείς εκλογές το Σαββάτου που γίνονται στη συγκεκριμένη Εισαγγελία. Η καταδίκη τού στερεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, καθώς ο ίδιος είχε αποφασίσει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, κάνοντας χρήση πρόσφατου νόμου της κυβέρνησης που έδιδε τη δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, σε νυν προϊσταμένους δικαστικών υπηρεσιών να επανεκλέγονται.

Η καταδίκη του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών προκάλεσε την άμεση αντίδραση των κομμάτων που έσπευσαν να καταδικάσουν την ενέργεια αυτή κάνοντας λόγο αφενός για πολιτική σκοπιμότητα και αφετέρου για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.

Δριμύ κατηγορώ στη κυβέρνηση απηύθυνε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσακος σε ότι αφορά στις εξελίξεις στη δικαιοσύνη καθώς όπως είπε στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης προστίθεται και η υπόθεση Ντογιάκου.

Αναφορικά με την προσωρινή του αργία και την έκπτωση από το αξίωμά του και σε συνδυασμό με την αδυναμία υποψηφιότητας του κ. Ντογιάκου για τις αρχαιρεσίες για τη θέση του Εισαγγελέα Εφετών ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:

«Η χθεσινή απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου σε βάρος του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, με την οποία ουσιαστικά λίγες ημέρες πριν τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης της Εισαγγελίας Εφετών τίθεται εκτός μάχης μετά από έφεση που άσκησε ο ίδιος ο υπουργός δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος. Η πολιτική σκοπιμότητα είναι ολοφάνερη. Δεν κρύβεται. Είναι πρωτοφανές μαγείρεμα που αποκαλύπτει τη νοσηρή αντίληψη που έχει η κυβέρνηση για την ανεξαρτησία και το αυτοδιοίκητο της Δικαιοσύνης».

Η Χαριλάου Τρικούπη έκανε επίθεση και προσωπικά στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε ως «πρόθυμο υποκινητή» αυτής της χειραγώγησης.

 «Η σημερινή απόφαση του δευτεροβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου στην υπόθεση Ι. Ντογιάκου δυστυχώς επιβεβαιώνει - για μία ακόμη φορά - με έμφαση και δίχως καμία συστολή την χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση, με πρόθυμο υποκινητή τον Υπουργό κ. Παρασκευόπουλο. Η πορεία προς την πλήρη κομματικοποίηση της Δικαιοσύνης συνεχίζεται απροκάλυπτα, με ένταση και σκοπιμότητα την πλήρη άλωσή της», ανέφερε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου τιμώρησε τον κ. Ντογιάκο με ποινή στέρησης μισθού 40 ημερών, βάζοντας «μπλόκο» στην υποψηφιότητά του για τη διοίκηση της Εισαγγελίας Εφετών.

«Το κύρος της δικαστικής λειτουργίας έχει πληγεί για ακόμα μία φορά, με μεθοδεύσεις παρασκηνίου και  ανοιχτή πλέον αντιπαράθεση μεταξύ της ιεραρχίας της Δικαιοσύνης και ανώτερων Δικαστικών. Αυτές οι εξελίξεις τελούν σε πλήρη αρμονία με την απαράδεκτη νομοθετική πρωτοβουλία που, λίγες εβδομάδες πριν από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των διοικήσεων των δικαστηρίων, μετέβαλε αυταρχικά το ισχύον πλαίσιο, αλλοιώνοντας το δικαστικό αυτοδιοίκητο», σχολίασε ακόμη το ΠΑΣΟΚ.

«Τα πρόσφατα, πολύ σοβαρά γεγονότα στους κόλπους της Ελληνικής Δικαιοσύνης, προσβάλλουν βάναυσα τον θεσμό, συμβάλλοντας καθοριστικά στην περαιτέρω απαξίωσή του στα μάτια των πολιτών και της Κοινωνίας. Οι υπόγειες, σκοτεινές διαδρομές μεταξύ της Κυβέρνησης και της ηγεσίας της Δικαιοσύνης αποκαλύπτουν προσωπική και κομματική ιδιοτέλεια. Όλα πλέον είναι φανερά και κανείς δεν δικαιούται να έχει άλλες "αυταπάτες"... Η  απαξίωση της Δικαιοσύνης βλάπτει τη Δημοκρατία και αποδεικνύει τον καθεστωτισμό μιας Κυβέρνησης πανικόβλητης, σε ηθική και πολιτική κατάρρευση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στην αντίπερα όχθη, το Ποτάμι σχολιάζει μέσω ανακοίνωσης του την καταδικαστική απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρου Ντογιάκου.

«O χρόνος που επέλεξε το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, για την εκδίκαση και την αυθημερόν έκδοση της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του Ισίδωρου Ντογιάκου, με την οποία καθαιρείται επειδή κατήγγειλε την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για “εξωθεσμικές παρεμβάσεις” δεν φαίνεται να αποτελεί σύμπτωση. Αντιθέτως, δημιουργεί ερωτηματικά και υπόνοιες σκοπιμότητας διότι κατ’ αποτέλεσμα παρεμβαίνει ευθέως στην εκλογή για την ανάδειξη του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών.

Η πρόσφατη αλλαγή του νόμου για το αυτοδιοίκητο ακριβώς πριν από τις αρχαιρεσίες και άλλες αδιανόητες νομοθετικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως η άσκηση πειθαρχικής εξουσίας από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου στο σύνολο των δικαστικών λειτουργών, και βέβαια οι πρωτοφανείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, ως εκδηλωμένη πρόθεση «πανοπτικού» ελέγχου και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού».