Το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην αυριανή άτυπη Σύνοδο Κορυφής των «27» στη Μπρατισλάβα, με τους ηγέτες των κρατών – μελών να συζητούν για τις κατευθυντήριες γραμμές της Ένωσης σε μία σειρά από ζητήματα.

Στον απόηχο της ευρωμεσογειακής συνόδου, η Ελληνική πλευρά προσέρχεται στη Μπρατισλάβα σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρώντας να καταστήσει τη διακήρυξη των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου, σημείο αναφορά της Ευρωπαϊκής Συνάντησης.

Υποδεχόμενος τους ηγέτες στην Αθήνα «λίγες μέρες πριν από μια πολύ σημαντική -άτυπη αλλά σημαντική- σύνοδο των "27" στην Μπρατισλάβα», ο πρωθυπουργός είχε τονίσει τον στόχο «να επιχειρήσουμε μια κοινή και εποικοδομητική συμβολή στον κρίσιμο αυτό διάλογο που ξεκινάει για το μέλλον της ΕΕ». «Η σύνοδος στη Μπρατισλάβα πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό», είχε υπογραμμίσει στην τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η εικόνα που διαθέτει η κυβέρνηση είναι ότι η Διακήρυξη της Αθήνας θα αποτελέσει βάση για τις παρεμβάσεις όλων των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, γεγονός που εκτιμάται ως θετικό διότι «μια κοινή στάση ενισχύει τη συγκεκριμένη ατζέντα εντός της συνόδου της Μπρατισλάβα».

Εξίσου θετικά αποτιμάται από την κυβέρνηση και η τοποθέτηση Γιούνκερ, με τις ίδιες πηγές να εκτιμούν ότι συμβάλλει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συγκεκριμένης ατζέντας. Άλλωστε, πέραν όλων των άλλων σημείων που εφάπτονται, στη Διακήρυξη των Αθηνών περιλαμβάνεται η πρόταση για διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του "πακέτου Γιούνκερ", κάτι που ο ίδιος πρότεινε με την ομιλία του την Τετάρτη (620 δισ. έως το 2020) «για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού».

Το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Σύνοδος αρχίζει το πρωί με την άφιξη στον χώρο της συνόδου και την υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής (ώρα Ελλάδος):

10:00-10:30

Άφιξη στον χώρο της Συνόδου (Κάστρο Μπρατισλάβας) και υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας

11:00-13:30

1η συνεδρία εργασιών

13:45-14:00

Οικογενειακή φωτογραφία

14:30-16:00

Ανεπίσημο γεύμα

16:00-16:30

Επίσκεψη στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβας

17:00-19:00

2η συνεδρία εργασιών

19:30-20:30

Συνέντευξη Τύπου / Ενημέρωση Απεσταλμένων Συντακτών.