Δύο περιστατικά με απόσταση ολίγων ωρών, η απόφαση να εκπέσει από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας ο Ισίδωρος Ντογιάκος και η «έφοδος» στην εταιρεία της συζύγου Στουρνάρα, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση για το «μπλόκο» της ΤτΕ στο νέο διοικητικό σχήμα της Αττικής, παρακολουθεί με προσοχή η Νέα Δημοκρατία.

Κι αν για την υπόθεση Ντογιάκου ήδη από χθες κατήγγειλε «ζοφερή ατμόσφαιρα παρασκηνίου», κυβερνητικές παρεμβάσεις, «μαγειρέματα» και νοσηρή αντίληψη περί της ανεξαρτησίας και του αυτοδιοίκητου της Δικαιοσύνης, για την υπόθεση Στουρνάρα οι γαλάζιοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη διελκυστίνδα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Κατά πληροφορίες, το ζήτημα συζητήθηκε στον κλειστό πυρήνα συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς πάντως να ληφθεί απόφαση για κάποιο επίσημο σχόλιο.

Πλην όμως και οι δύο περιπτώσεις (Ντογιάκου, Στουρνάρα) αντιμετωπίζονταν ως σαφή δείγματα της προσπάθειας της κυβέρνησης να ελέγξει κρίσιμους τομείς και να επιβάλλει τους δικούς της συσχετισμούς σε δικαιοσύνη και τράπεζες.

Τα δύο αυτά περιστατικά έρχονται να προστεθούν, για τους γαλάζιους, στην ήδη ανοικτή υπόθεση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών και της σαφούς άρνησης της κυβέρνησης, όπως καταδείχθηκε από τη στάση της πλειοψηφίας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να ανεχθεί μία ανοικτή συζήτηση για το θέμα και τους όρους αδειοδότησης και ελέγχου (πόθεν έσχες) των νέων καναλαρχών.

Η αλυσίδα αυτή των περιστατικών ενισχύει την εκτίμηση των γαλάζιων για μία εν εξελίξει προσπάθεια της κυβέρνησης να εγκαθιδρύσει δικό της σύστημα εξουσίας, ακόμη και με το κόστος της απομάκρυνσης της Ελλάδας από τα όσα ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή ακριβώς η παράμετρος, της ελλειμματικής δημοκρατίας που επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να αποτελέσει βασικό σημείο της παρέμβασης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ενώ, ήδη, συνιστά βασική παράμετρο της επιχειρηματολογίας του Προέδρου της ΝΔ προς τους διεθνείς συνομιλητές του και, δη, όσους τον καλούν να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση.