Με τη Διακήρυξη των Αθηνών από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στις αποσκευές του, ο Έλληνας πρωθυπουργός έφθασε χθες βράδυ στην Μπρατισλάβα, για τη Σύνοδο Κορυφής. 

Και τα τρία βασικά …πιάτα της Συνόδου, Ασφάλεια –Άμυνα, Προσφυγικό και Οικονομία εμπεριέχονται στο κείμενο της Διακήρυξης, που η Ελλάδα ελπίζει να αποτελέσει την αφετηρία για ακόμη καλύτερες θέσεις. 

Σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα, οι άλλες κυβερνήσεις που συμμετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, για τις οποίες η Αθήνα προσδοκά ότι θα διατυπώσουν τις ίδιες θέσεις με εκείνες που είχαν εκφράσει μία εβδομάδα πριν. Με τη διαβεβαίωση ότι η ευρωμεσογειακή ατζέντα θα λειτουργήσει ενωτικά και όχι διχαστικά στην Ευρώπη. Άλλωστε και η ηγέτιδα χώρα του Βορρά, η Γερμανία, έδειχνε να κατανοεί το σκεπτικό, κάτι που αποτυπώθηκε στη συνομιλία που είχαν Α. Μέρκελ και Αλ. Τσίπρας. 

Οι σύμμαχοι, ως φαίνεται, δεν περιορίζονται εδώ, καθόσον η ομιλία Γιουνκέρ καλλιέργησε προσδοκίες για μια άλλη Ευρώπη στην κατεύθυνση που και η συνάντηση των Αθηνών πρότεινε. Στη Διακήρυξη των Αθηνών περιλαμβάνεται άλλωστε, η πρόταση για διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του "πακέτου Γιουνκέρ", κάτι που και ο ίδιος πρότεινε στην ομιλία του (620 δισ. έως το 2020), με στόχο «να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού». 

Όσον αφορά τους τρεις πυλώνες της Μπρατισλάβα: στο θέμα Ασφάλεια – Άμυνα, η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι κάθε βήμα ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και της εσωτερικής ασφάλειας, πρέπει να συνοδεύεται από μια ουσιαστική αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και του διεθνούς ρόλου της ΕΕ. Θέμα για το οποίο ο Πρόεδρος Ολάντ είχε διαπιστώσει από την Αθήνα, ότι  η αναβάθμιση της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία και, το πιο σημαντικό,  αφορά ιδιαίτερα τον χώρο της Μεσογείου. 

Στο προσφυγικό, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχυθεί η άποψη που υποστηρίζει την επίλυσή του στην βάση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη -μέλη και της δίκαιης κατανομής των βαρών της προσφυγικής κρίσης. 

Στην οικονομία, τέλος, ο αντίκτυπος της Συνόδου της Αθήνας είναι ήδη μεγάλος, σημειώνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, έλεγαν, κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση αυτή. Βασικά σημεία που θα τεθούν τόσο από τον Αλ. Τσίπρα, όσο και από άλλους ηγέτες κατά πληροφορίες, είναι ο διπλασιασμός του πακέτου Γιουνκέρ, η μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού ανάμεσα στα κράτη- μέλη, η σύνδεση της ανάπτυξης με την κοινωνική συνοχή, η διέξοδος προς μια πιο κοινωνική Ευρώπη, με μέτρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.