Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την αντιμετώπιση του προσφυγικού έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαιρετισμό του στην συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι δεν έχει κανένα συγκροτημένο πρόγραμμα για όσους βρίσκονται στην χώρα.

Όπως τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ:

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα συγκροτημένο συνολικό σχέδιο για τους 60.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας και δυστυχώς, η συνολική αντίδραση της ΕΕ ήταν και παραμένει ελλιπής.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την παραίτηση Βουδούρη, τονίζοντας ότι ''άφησε υπονοούμενα κατά του υπουργού του και δεν βλέπουμε καμία αντίδραση από τον πρωθυπουργό. 

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η κατάσταση στο προσφυγικό έχει βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να έχει βοηθήσει. 

Την ίδια στιγμή, μίλησε για την αυξανόμενη ένταση που δημιουργείται για το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι από αυτές τις εντάσεις κερδισμένος βγαίνει ο λαϊκισμός κ χαμένη η κοινωνική συνοχή.

Ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε, επίσης, ότι η αντίδραση της ΕΕ στο προσφυγικό είναι ελλιπής, ενώ κάποια κράτη μέλη της περιχαρακώνονται πίσω από εθνικές στρατηγικές. 

Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, και δεν πρόσφερε την απαραίτητη βοήθεια στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες σήκωσαν μόνες τους το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη:

Δεν έγινε καταμερισμός των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε δυσανάλογο βάρος. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν κοινωνικές εντάσεις στην περιοχή, από τις οποίες κερδισμένος βγαίνει ο λαϊκισμός και χαμένη η κοινωνική συνοχή.

Τέλος, έδωσε συγχαρητήρια στον παριστάμενο Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη δουλειά που κάνει ως αρμόδιος επίτροπος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.