Τη μεγαλύτερη μάχη, μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, θα δώσει αυτό το τριήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη. Με την παρουσία του στη συμπρωτεύουσα, που ξεκινά σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΝΔ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει το κοινωνικό ρεύμα που χρειάζεται η ΝΔ για να γίνει κυβέρνηση.

Βεβαίως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανεβαίνει χωρίς δημοσκοπικά «εφόδια» στη Θεσσαλονίκη καθώς όλες οι τελευταίες μετρήσεις παρουσιάζουν το κόμμα του να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ από 4 μέχρι 10 ποσοστιαίες μονάδες. Όπως εκτιμούν στην Πειραιώς η διαφορά έχει κλειδώσει σε διψήφιο ποσοστό, ενώ ο κ. Μητσοτάκης προηγείται στη δημοφιλία του κ. Τσίπρα, ενώ ο δεύτερος είναι εν ενεργεία πρωθυπουργός στο μισό της θητείας του.

Στόχος του επιτελείου του προέδρου της ΝΔ, με βάση και τα ευρήματα που παρουσιάζει ο στενός συνεργάτης του Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα να πειστούν και να στραφούν προς τη ΝΔ. Πρόκειται για τους δημόσιους υπαλλήλους, τους άνεργους και τους νέους. Προς την κατεύθυνση αυτή, ήταν και οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη ότι «δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας υπάλληλος από το δημόσιο», στις δύο μεγάλες πρόσφατες συνεντεύξεις του.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έγινε πιο συγκεκριμένος, λέγοντας πως οι απολύσεις δεν θα γίνουν αλλά η κατάργηση της μονιμοποίησης συμβασιούχων. Παράλληλα, πρότεινε σύστημα αξιολόγησης που θα προβλέπει ότι ο κάθε νέος δημόσιος υπάλληλος θα προσλαμβάνεται με καθεστώς δοκίμου για δύο χρόνια και εάν στο διάστημα αυτό δεν πείσει για τα προσόντα του δεν θα του επιτρέπεται να συνεχίσει τη σταδιοδρομία του.

Για τα ζητήματα των ανέργων και των νέων, που ουσιαστικά, είναι ταυτόσημα, η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη επικεντρώνεται στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, στις αποκρατικοποιήσεις, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην προσέλκυση επενδύσεων και στις μεταρρυθμίσεις, κινήσεις οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να βάλουν ξανά μπροστά τη μηχανή της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΘ αποτελεί την αφετηρία για τα στελέχη της ΝΔ, ώστε να κερδιθεί η εμπιστοσύνη αυτών των τριών κοινωνικών ομάδων και το γεγονός αυτό να αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες, οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη στην «αξιοπιστία» και στην «πρόταση ελπίδας», εκτός από τη «Συμφωνία Αλήθειας», όρο που χρησιμοποιεί εδώ και καιρό.

Το πρόγραμμα στη ΔΕΘ

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη ξεκινά σήμερα στις 9:30 το πρωί, οπότε και θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο της Ομάδας του ΕΛΚ, στην Επιτροπή Περιφερειών με θέμα: «Ο ρόλος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης: η κοινή μας πρόκληση, η συλλογική μας απάντηση», που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά θα έχει διαδοχικές συναντήσεις, με τον Γιάννη  Μπουτάρη, στο Δημαρχείο της πόλης, τον Μητροπολίτη Άνθιμο, στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως και με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κεντρικής Μακεδονίας. Στις 13:30 θα επισκεφθεί την εταιρεία MLS Multimedia και στη συνέχεια θα δει τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, στα γραφεία της  Περιφέρειας. Αργά το απόγευμα θα έχει σύσκεψη και με το Δ.Σ. της Δ.Ε.Θ. Helexpo.

Το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συσκεφθεί με τους Πρυτάνεις και Προέδρους των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και στις 11:30 θα επισκεφθεί τα περίπτερα της 81ης Δ.Ε.Θ., κλείνοντας την παρουσία του με την καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης στις 20:00 το απόγευμα. Το μεσημέρι της Κυριακής στις 13:00 θα δώσει τη συνέντευξη Τύπου προς τους πολιτικούς συντάκτες.