Στη Μπρατισλάβα μετέβη ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο πλαίσιο συμμετοχής τη Ελλάδας στην άτυπη Σύνοδο της ΕΕ.

Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο χωρίς την παρουσία της Βρετανίας μετά την έξοδο της από την Ευρωζώνη και μάλιστα θεωρείται  αρκετά κρίσιμη  καθότι τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου περιγράφοντας τη συγκυρία για την Ε.Ε.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των 27 αρχηγών και κυβερνήσεων της ΕΕ, επισήμανε την αναγκαιότητα νέου οράματος για την Ευρώπη  και μια συμπαγή ατζέντα για αλλαγή: «χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη, με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους, για τους νέους της και όλους τους πολίτες της». «Χρειαζόμαστε» σημείωσε «μια Ευρώπη που να μπορεί να διαχειρίζεται τη μετανάστευση αποτελεσματικά και με ανθρωπιστικό τρόπο».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η σημερινή σύνοδος είναι η πρώτη συζήτηση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και εξέφρασε την ελπίδα του «ότι θα βρούμε ένα κοινό βήμα, ένα θετικό βήμα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η σημερινή Σύνοδος της Μπρατισλάβαείναι η πρώτη συζήτηση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και εξέφρασε την ελπίδα του «ότι θα βρούμε ένα κοινό βήμα, ένα θετικό βήμα».