Προβάδισμα 8 και 7,1 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις, για τον ιστότοπο tvxs.gr, και την εφημερίδα Παραπολιτικά αντίστοιχα.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης της Palmos Analysis για την ιστοσελίδα tvxs.gr, η ΝΔ συγκεντρώνει 21% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 13%. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 4,9% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4,6%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 3,1%, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 2,1%, το Ποτάμι με 1,6%, η Ένωση Κεντρώων με 1,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 1% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1%.

Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων που φθάνει το 18%. Λευκό ή άκυρο επιλέγει το 11,2%, ενώ το 9,9% δηλώνει ότι «δεν θα ψηφίσει». «Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ» δηλώνει το 2,8% των ερωτηθέντων, ενώ «άλλο κόμμα» επιλέγει το 4,5%. Συνολικά, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου κι εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν ανέρχεται στο 41,9%.

Στην εκτίμηση ψήφου με την αναγωγή η Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνει 32%, και ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, διαφορά δηλαδή 5%. Θέση στη Βουλή κερδίζει η νεοσύσταση «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αντιθέτως, εκτός Βουλής μένουν το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Αναλυτικα, η μέση εκτίμηση ψήφου δίνει τα εξής ποσοστά:

 • Νέα Δημοκρατία: 32%
 • ΣΥΡΙΖΑ: 27%
 • ΚΚΕ: 7,5%
 • Χρυσή Αυγή: 7,5%
 • Δημοκρατική Συμπαράταξη: 6,5%
 • Πλεύση Ελευθερίας: 3,5%
 • Το Ποτάμι: 2,5%
 • Ένωση Κεντρώων: 2,5%
 • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2%
 • Λαϊκή Ενότητα: 1,5%
 • Άλλο κόμμα: 8%

Ιδιαίτερα υψηλή εμφανίζεται η συσπείρωση της ΝΔ που ανέρχεται στο 76%. Από την άλλη συνεχίζεται η τάση αποσυσπείρωσης στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και ανέρχεται μόλις στο 32%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 30% έναντι 25% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει 61%, έναντι 21% που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το 56% δεν πιστεύει ότι θα υλοποιηθεί η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα από την ΔΕΘ ότι τα 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες θα διατεθούν για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Το 22% την κρίνει θετικά και θεωρεί ότι θα την υλοποιήσει, ενώ το 18% την κρίνει αρνητικά.

Επίσης, το 54% κρίνει θετικά αλλά δεν θεωρεί ότι θα υλοποιηθεί η εξαγγελία Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Το 18% την κρίνει θετικά και θεωρεί ότι θα την υλοποιήσει, ενώ το 23% την κρίνει αρνητικά.

Προβάδισμα 7,1% σε δημοσκόπηση της ALCO

Αντίστοιχα, σε δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO για την εφημερίδα Παραπολιτικά, η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 7,1% με 26,1% ποσοστό, έναντι 19% τιου ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα καταγράφει μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας του πρωθυπουργού με το 75% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι δεν τον εμπιστεύονται. Επίσης το 85% δηλώνει μη ικανοποιημένο από την απόδοση της κυβέρνησης και μάλιστα 9 στους 10 λένε ότι εγκατέλειψε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»