Στην ανάγκη να μπει στο προσκήνιο η κοινωνική ατζέντα της Ευρώπης στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας.

«Οι περισσότεροι εκ των 27 κατανόησαν πως βρισκόμαστε σε μεγάλη κρίση. Και εάν δεν αλλάξει η ΕΕ θα περάσει μία υπαρξιακή κρίση. Κοινή εκτίμηση είναι ότι οι πολίτες δεν εμπνέονται πλέον από το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος παραδέχτηκε πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπήρξαν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν.

«Αλλά, έστω και δειλά, στην ατζέντα μπαίνει η κοινωνική Ευρώπη. Στα συμπεράσματα της Συνόδου καλωσορίζουμε την τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν στην Ευρωβουλή. Γιατί αυτή βάζει συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους, έννοιες απολύτως ξεχασμένες στα κοινά ανακοινωθέντα στις Συνόδους Κορυφής τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

Σήμερα έγινε ένα μικρό βήμα, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Οι πολίτες δεν εμπνέονται από την ΕΕ γιατί θεωρούν πως η ζωή τους έγινε χειρότερη, λόγω των ανισοτήτων, γιατί εάν δεν είναι άνεργοι, οι περισσότεροι θα είναι επισφαλώς εργαζόμενοι.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να μιλήσει η ΕΕ για το «κοινό ευρωπαϊκό μέλλον» και τόνισε πως «καλοί είναι οι κανόνες, αλλά θα πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε πως είναι οι δέκα εντολές του Μωυσή γραμμένες σε πέτρινες πλάκες. Οι κανόνες έχουν την αξία τους όταν υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους πληγέντες από την κρίση».

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως εντός της Συνόδου «κάπως αλλάζουν οι ισορροπίες και μπαίνουν κανόνες που δεν είχαν τεθεί» και πρόσθεσε:

Η οπτική της οπτική της συνόδου της Αθήνας, έφτασε γρήγορα στις Βρυξέλλες. Αλλά και σήμερα, όχι μόνο από τις Μεσογειακές χώρες. Βεβαίως οι διαφορετικές οπτικές παραμένουν. Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει συναινέσεις, αλλά το γεγονός ότι οι απόψεις αυτές ακούγονται, όχι περιθωριακά, είναι κάτι σημαντικό.