Μήνυμα συσπείρωσης και, παράλληλα, διάθεσης συμπόρευσης με τη μεγάλη μάζα των πολιτών αναμένεται να στείλει η σημερινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρώτη με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ.

Την ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. αναμένεται να παρακολουθήσουν δύο πρώην Πρωθυπουργοί, οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και φυσικά όλοι όσοι «έτρεξαν» μαζί του στην κούρσα διαδοχής του Ιανουαρίου, δηλαδή και οι κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Απόστολος Τζιτζικώστας.

Άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επεδίωξε συστηματικά να αμβλύνει εντάσεις ή παρεξηγήσεις που υπήρχαν. Συναντήθηκε με τον Ευ. Μεϊμαράκη, δύο φορές (τουλάχιστον αυτές έγιναν γνωστές) με τον Κώστα Καραμανλή, διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τον Αντώνη Σαμαρά ενώ υπήρξε σειρά συναντήσεων και με τον Περιφερειάρχη Κεντρ. Μακεδονίας Απόστολο Τζιτικώστα, η τελευταία μόλις χθες.

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς δεν πάει στο Βελλίδιο μόνον με τη Ν.Δ. στο πλάι του. Στόχος του παραμένει να στείλει ένα σαφές μήνυμα κινητοποίησης ευρύτερων δυνάμεων και να προσκαλέσει πολίτες εκτός κομματικών τειχών. Υπό την έννοια αυτή, η χθεσινή θερμή αναφορά του Δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος τόνισε ότι αν και δεν είναι Ν.Δ. στηρίζει τον Κυριάκο γιατί είναι ο καλύτερος, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η ομιλία Μητσοτάκη θα διαρθρωθεί σε δύο βασικά επίπεδα: στο οικονομικό και το θεσμικό, αν και ο ίδιος θα σημειώσει ότι προϋπόθεση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση δεν είναι μόνον η οικονομική ανάπτυξη αλλά και η αποκατάσταση της πληγείσας θεσμικής τάξης στη χώρα.

Ως προς το οικονομικό, εκτός της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο έτη, της κατάργησης των φόρων σε κρασί και του τέλους διανυκτέρευσης, με ενδιαφέρον αναμένονται όσα θα πει ο κ. Μητσοτάκης για το ΦΠΑ αλλά και οι συγκεκριμένες προτάσεις περικοπής δαπανών που θα παρουσιάσει.

Ως προς το θεσμικό, ο αποκλεισμός του ΕΣΡ από τη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών, οι υπόγειες κινήσεις στη Δικαιοσύνη αλλά και η «έφοδος» κατά Στουρνάρα συγκροτούν, για τον Πρόεδρο της Ν.Δ., το πλαίσιο παρέμβασης της κυβέρνησης με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός απολύτως ελεγχόμενου από την ίδια τοπίου. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη αποκατάστασης της θεσμικής τάξης στη χώρα, παράλληλα με την υιοθέτηση μίας νέας κοινωνικής συμφωνίας εμπιστοσύνης μεταξύ του πολιτικού προσωπικού και των πολιτών.