Το κουαρτέτο αναχώρησε από την Ελλάδα (με εξαίρεση το Δ.Ν.Τ) ωστόσο η πρώτη αποτίμηση των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και το άνοιγμα της δεύτερης μάλλον αφήνει ακόμη πολλά ζητήματα και προαπαιτούμενα  μετέωρα παρά συμφωνημένα ή σε κάθετη διαφωνία μεταξύ οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και δανειστών.

Καταρχάς η κυβέρνηση φαίνεται να χάνει στον μερικώς ακατάσχετο (σε ποσοστό 70%) και όχι καθ ολοκληρίαν, επαγγελματικό λογαριασμό, καθώς οι πιστωτές φέρεται να μην δέχονται κάποιοι επιχειρηματίες η αυτοαπασχολούμενοι να απαλλάσσονται χαριστικά από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία  και την ίδια ώρα να διατηρούν ξεχωριστό και ανέγγιχτο, για τις δαγκάνες του δημοσίου, επαγγελματικό λογαριασμό μέσω του οποίου θα τακτοποιούν τρέχουσες υποχρεώσεις (μισθοδοσία προσωπικού,προμηθευτές κλπ).

Το μόνο που συζητούν οι πιστωτές επ αυτού είναι να δίνονται κάποιας μορφής φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες ώστε να επιλέγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές(με πλαστικό χρήμα)αντί των μετρητών όπου κατά κανόνα διευκολύνεται η φοροδιαφυγή.

Η κυβέρνηση φαίνεται επίσης να χάνει στην απαίτησή της να μειωθούν από το 2019(με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα) τα πρωτογενή πλεονάσματα και αντί του 3,5% που θα εφαρμοστούν από το 2018 να καθοριστούν στο 1,5%-2% έτσι ώστε να ανασάνει η οικονομία και να δοθεί ώθηση στη ρευστότητα και την ανάπτυξη αντί της αποπληρωμής του χρέους.

Ωστόσο, οι τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές φαίνεται ότι είχαν αποδώσει και σημαντικά κέρδη για το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης με βασικότερο αυτό του παγώματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία αρκεί οι ασφαλισμένοι να καταβάλουν από 1/1/2017 τις τρέχουσες ασφαλιστικές οφειλές τους.

Η ιδέα της κυβέρνησης αυτό να ισχύσει για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ φαίνεται ότι έδωσε την ευκαιρία στο κουαρτέτο να ζητήσει σχέδιο εφαρμογής για όλους τους ασφαλισμένους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες φτάνουν συνολικά τα 17 δις ευρώ.

Από τη άλλη λύση φέρεται να δίνεται με τα κόκκινα δάνεια των υπερχρεωμένων και υπό πτώχευση επιχειρήσεων κάθε μορφής και τζίρου μέσω της εξωδικαστικής επίλυσης,ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της οικονομικής κάλυψης και μέσω ποιών κρατικών πόρων  του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το οποίο θα στοιχίζει στον Προυπολογισμό από 700-900 εκ ευρώ ετησίως.