current views are: 5

17 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση17:11

Μητσοτάκης: Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% και φορολογικών συντελεστών – Αλλαγές και στον ΦΠΑ – Στο μισό το ειδικό τέλος της ΕΡΤ

Τον οδικό χάρτη της ΝΔ που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση παρουσίασε από το βήμα της 81ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοσίευση 17:11’

Τον οδικό χάρτη της ΝΔ που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση παρουσίασε από το βήμα της 81ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον οδικό χάρτη της ΝΔ που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση παρουσίασε από το βήμα της 81ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης εισήλθε στις 8 και 10, καταχειροκροτούμενος στο Βελλίδειο Ίδρυμα, όπου τον υποδέχτηκαν βουλευτές και στελέχη του κόμματος. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα, με συγκεκριμένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, μειώσεις φόρων και φορολογικών συντελεστών, αλλά και μέτρα για τα κόκκινα δάνεια και τους οικονομικά αδύναμους πολίτες. 

Μητσοτάκης: Η παροχολογία δεν έχει θέση στη σημερινή Ελλάδα

Ο πρόεδρος της ΝΔ, άρχισε την ομιλία του δεσμευόμενος να κάνει τα πάντα να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από την κρίση. 

«Η παροχολογία από το βήμα της ΔΕΘ, δεν έχει θέση στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης», είπε αρχικά και πρόσθεσε: 
«Δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσεις δεν θα μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν. Θα δημιουργηθούν οι προυποθέσεις μιας συμμετοχικής ανάπτυξης, με ανάταση της ελληνικής οικονομίας». 

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αναφέροντας πως «ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να αλλάξει κατεύθυνση». «Μονος σκοπός του είναι η παραμονή στην εξουσία. Με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση δεν μπορέι να υπάρξει ανάκαμψη», τόνισε.  

Ο πρόεδρος της ΝΔ, είπε πως καταθέτει τον οδικό χάρτη «για να ξαναφέρουμε αισιοδοξία και ευημερία στην πατρίδα μας».

Προϋποθεση του οδικού χάρτη: Νέες δουλειές και επενδύσεις

«Ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας έχει στο επίκεντρο του τις νέες δουλειές. Εάν υπάρχει σήμερα μια απολύτως επείγουσα προτεραιότητα στην ελληνική οικονομία είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Η μείωση της ανεργίας θα έλθει μέσα από νέες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα που θα προκύψουν από νέες επενδύσεις. Από ιδιωτικές επενδύσεις κι όχι από κρατικές προσλήψεις. Δουλειές για τους πολλούς κι όχι για το κόμμα και τους κολλητούς. Η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δις την επόμενη πενταετία για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να επιστρέψουν στο 20% του ΑΕΠ. Και αυτό γίνεται με μία οικονομία ανοικτή και ανταγωνιστική. Όχι κλειστή και εσωστρεφή. Η εσωστρέφεια συρρικνώνει την οικονομία. Η εξωστρέφεια την αναπτύσσει. Το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ως προς το ΑΕΠ πρέπει εντός μίας πενταετίας να ξεπεράσει το 40% από το 30% που είναι σήμερα. Ο συνολικός στόχος που θέτουμε για την απόδοση της οικονομίας είναι φιλόδοξος. Ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4% από το 2018 και μετά, και στόχος για δημιουργία 120,000 θέσεων εργασίας το χρόνο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.  

Μητσοτάκης: Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και θα το συμπληρώσουμε 

«Η νέα κυβέρνηση θα υλοποιήσει πλήρως και εγκαίρως το συμφωνηθέν από τη χώρα πρόγραμμα ως προς το σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει ούτως ή άλλως να γίνουν.Όχι μόνο θα το υλοποιήσει αλλά θα συμπληρώσει και το πρόγραμμα με επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τον πυρήνα ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας.Όμως, θα θέσουμε συγκεκριμένο πλαίσιο συνεννόησης

  • Εμείς θα προωθήσουμε γρήγορα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις και πέρα από το πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί. 
  • Εκείνοι θα συμβάλλουν με χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους

Δύο είναι τα πεδία που απαιτείται μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές μας:

Πρώτον, ο περιορισμός των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά από το 3.5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη.Και δεύτερον, μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των δαπανών και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης», τόνισε.

Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής Μητσοτάκη: Μειώσεις ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ 

«Εμείς λοιπόν, θα απελευθερώσουμε τους πολίτες από τα δεσμά της υπερφορολόγησης. 

Συμφωνία Αλήθειας και καθαρές κουβέντες λοιπόν!Σήμερα δεσμεύομαι απέναντι σας ότι με την δική μας κυβέρνηση:

  • Μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).Θα ωφεληθεί όλη η κοινωνία και περισσότερο από όλους τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. 
  • Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής  στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
  • Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
  • Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ.

Αυτά είναι τα μέτρα άμεσης εφαρμογής», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μητσοτάκης: Στα δυο δισ. ευρώ η περιστολή των δαπανών

«Το πρόγραμμά μας βασίζεται κυρίως στην εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος που αξιολογεί, ελέγχει και περιορίζει τις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης.

Παράλληλα όμως εφαρμόζουμε και μια στρατηγική καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου, εξασφαλίζοντας βελτίωση της αποδοτικότητας και οικονομίες κλίμακας στη λειτουργία του Κράτους. 

Συγκεκριμένα, επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση:
1.    200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
2.    400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
3.    150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
4.    140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
5.    140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
6.    100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
7.    150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
8.    20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
9.    75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
10.    100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.

Συνολικά η περιστολή των δαπανών από αυτή τη δεκάδα παρεμβάσεων φτάνει το 1,5 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και τα 2 δις ευρώ περίπου σε βάθος τετραετίας.

Και για όσους δυσπιστούν απέναντι στην αδιαπραγμάτευτη θέση μας για «Οικονομία στο Κράτος», δεσμεύομαι για κάτι ακόμα: 

Μειώνουμε στο μισό το ειδικό τέλος της ΕΡΤ. Το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά 90 εκατ. ευρώ περίπου και κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τα 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η ΕΡΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός, ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας». 

Ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία, ταμεία και τράπεζες

«Δίνουμε μία συνολική λύση – ανάσα για όλους εκείνους που λόγω της κρίσης αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. 

Για μία επιχείρηση, για παράδειγμα, που έχει καθυστερούμενες οφειλές σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με δικό της αίτημα, μπορεί να αναδιαρθρώσει το σύνολό των οφειλών τους έτσι ώστε να μπορεί να είναι συνεπής από εδώ και στο εξής. 

Η διαδικασία ξεκινάει από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο οφείλει το μεγαλύτερο ποσό. Εάν η τράπεζα αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα γενναίο «κούρεμα» στα χρήματα που της οφείλονται και ρυθμίσει το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή κρίνει ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη, τότε αυτόματα ρυθμίζονται αντίστοιχα οι οφειλές σε εφορία και ταμεία.  

Ειδικά για οφειλές σε εφορία και ταμεία διαγράφονται μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Τέτοιες πρωτοβουλίες θα δώσουν ανάσα στην επιχειρηματικότητα αλλά και μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους». 

Τα κίνητρα στις επιχειρήσεις

«Πέραν από τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, ενισχύουμε με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα τις νέες επενδύσεις. Για παράδειγμα:

1.    Αυξάνουμε τις αποσβέσεις στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%.
2.    Μειώνουμε το φορολογικό συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.
3.    Στηρίζουμε τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και χορηγώντας γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες.

Ταυτόχρονα παίρνουμε θεσμικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος εστιάζοντας πρωτίστως στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, ειδικά ως προς το περιβαλλοντικό της σκέλος. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει από το 2014 αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται».

Τα κοινωνικά μέτρα ανακούφισης των αδυνάμων, στον οδικό χάρτη της ΝΔ

«Για κάθε παιδί οικογένειας που πληροί εισοδηματικά κριτήρια και δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό χορηγούμε κουπόνι ύψους 180 ευρώ ανά μήνα και για 10 μήνες το χρόνο, για εξαργύρωση σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων.  

Στις μέρες μας κανένα παιδί δε θα βρεθεί χωρίς θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό

Δεύτερη προτεραιότητα μας είναι οι ενεργές πολιτικές στήριξης των συμπολιτών μας που βρέθηκαν κάτω από το όριο της φτώχιας.  

Υπάρχει ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Δέσμευση μου είναι ότι εντός 2 ετών θα χορηγηθεί σε όλους τους πολίτες που θα το έχουν ανάγκη. 

Με εισοδηματικά κριτήρια, στοχεύοντας στους έχοντες πραγματική ανάγκη θα χορηγείται μηναίο επίδομα σε ρευστό.  Εξορθολογούμε τα  επιδόματα και τις παροχές σε είδος που δημιουργούν μεγάλη γραφειοκρατία και διοικητικό βάρος.

Θέλουμε να αποφασίζουν οι ίδιοι οι πολίτες για τις προτεραιότητές τους και τις επιλογές τους, όχι το Κράτος για αυτούς». 

 


σχετικα αρθρα