«Το προσεχές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να συνεχιστεί μια πορεία με αριστερό, προοδευτικό και δημοκρατικό προσανατολισμό, που δεν θα επιτρέψει να οδηγηθούμε σε νεοφιλελεύθερη παλινόρθωση» αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Πάνος Ρήγας.

«Το Συνέδριο πρέπει να επιβεβαιώσει» συνεχίζει ο κ. Ρήγας, «ότι οι αποφάσεις που πήραμε και υλοποιήσαμε τον τελευταίο χρόνο ήταν συνειδητές και έγιναν με γνώμονα την κοινωνία και την αριστερά. Ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας των επιλογών αυτών, έφερε τον καθένα και την καθεμιά από εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην προσωπική και συλλογική του ευθύνη. Ήταν λοιπόν συνειδητή η επιλογή μας να μείνουμε και να προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε όσο αποτελεσματικότερα μπορούμε τα κοινωνικά στρώματα τα οποία εκπροσωπούμε. Με τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη θέσαμε ουσιαστικά τις παραιτήσεις μας στον Ελληνικό λαό και εκείνος μας εμπιστεύτηκε και δεν τις έκανε δεκτές».

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανό ανασχηματισμό της Κυβέρνησης μετά το συνέδριο τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό», και υπογραμμίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση, «αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό αξιακό μοντέλο από τις προηγούμενες, στο οποίο σημασία δεν έχουν πρωτίστως τα πρόσωπα». Δεν αποκλείει ωστόσο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, «εάν υπάρχουν πρόσωπα που δεν μπορούν να υπηρετήσουν επαρκώς το μοντέλο αυτό».

Ερωτώμενος για το εάν υπάρχουν περιθώρια για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής όσο η χώρα βρίσκεται σε μνημόνιο ο κ. Ρήγας αναφέρεται στα «προγράμματα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, που ήδη υλοποιούνται, όπως είναι τα προγράμματα «της διανομής σχολικών γευμάτων, της δωρεάν πρόσβασης στα νοσοκομεία για 2.000.000 ανασφάλιστους συμπολίτες μας, της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων με τα ΜΜΜ και της στελέχωσης των νευραλγικών τομέων της Υγείας και της Παιδείας με νέες προσλήψεις».

Αναγνωρίζει ωστόσο, ότι αυτά «είναι τα ελάχιστα και ταυτόχρονα τα μέγιστα που μπορούμε να κάνουμε στο δεδομένο δημοσιονομικό περιβάλλον» και τονίζει ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι, «μέσα από την πάταξη της ανομίας, της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, να μπορέσουμε να διευρύνουμε τις παράλληλες δράσεις που ανακουφίζουν την κοινωνία».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Ρήγας αποκλείει την λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων και τονίζει ότι «το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο μέρος των μέτρων που περιέχονται στη συμφωνία έχει ήδη νομοθετηθεί», ενώ αυτά που υπολείπονται αφορούν περισσότερο θεσμικές παρεμβάσεις χωρίς δημοσιονομικές επιπτώσεις.

«Στα εργασιακά, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει, είμαστε αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουμε από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και το συμπεφωνημένο πλαίσιο. Ζητούμενο παραμένει η ανατροπή της σημερινής εικόνας απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας (μαύρη-ανασφάλιστη εργασία) έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Τα σενάρια τρομοκρατίας που διακινούνται περί ακραίων απαιτήσεων των θεσμών για μείωση μισθών και ομαδικές απολύσεις δεν επιβεβαιώνονται, αντιθέτως η πρόσφατη Συνδιάσκεψη των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα ανέδειξε την αλλαγή των συσχετισμών» τονίζει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι πολίτες και μάλιστα οι ψηφοφόροι του κόμματος καταλογίζουν λάθη ή παραλείψεις στην κυβέρνηση ο κ. Ρήγας λέει ότι παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης των ΜΜΕ, που ως στόχο είχε να μας αφαιρέσει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες» ωστόσο διατηρεί «την άμεση και ειλικρινή επαφή με τα λαϊκά στρώματα, που αποτέλεσε και έναν από τους βασικούς λόγους των εκλογικών νικών του ΣΥΡΙΖΑ το 2015».

«Η κοινωνία έχει εξαντλήσει απολύτως τα φορολογικά της όρια και είναι προφανές ότι συχνά γινόμαστε αποδέκτες των σχετικών ενστάσεων. Ταυτόχρονα όμως η κοινωνία έχει και μνήμη και αντίληψη» σημειώνει ο κ. Ρήγας και καταλήγει: «Η κοινωνία θυμάται τις συνθήκες που μας οδήγησαν στη συμφωνία του περσινού καλοκαιριού και αναγνωρίζει την προσπάθειά μας να αντισταθμίσουμε τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα με κοινωνικές παροχές και αποκατάσταση της ισονομίας και της δικαιοσύνης. Και γνωρίζει καλά πως η μοναδική εναλλακτική πρόταση υπόσχεται όχι μόνο οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και την παλινόρθωση του πάλαι ποτέ πελατειακού κράτους που μετά από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησής μας έχει αρχίσει εμφανώς πια να καταρρέει».