ΔΕΘ τέλος, και τώρα ώρα για οικονομία και καθημερινότητα του πολίτη. Τα μέτωπα πολλά για την κυβέρνηση για το διάστημα ως το τέλος του έτους, και πρώτα απ’ όλα το κλείσιμο της παρούσας φάσης της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε έγκαιρα οι δύο πλευρές να προχωρήσουν στην επόμενη (φάση), εκεί όπου τα εργασιακά είναι στην… κορυφή.

Μία όμως, φράση του πρωθυπουργού από την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, ήταν αρκετή να… εξάψει τη φαντασία: «Οι   συζητήσεις   για   το   χρέος   θα εξελιχθούν   σύμφωνα   με   το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ του περασμένου Μαΐου», διαβεβαίωσε και συνέχισε:

«Και   πολύ   σύντομα   θα   έχουμε   σημαντικές   εξελίξεις   οι   οποίες   θα σημάνουν την αρχή του τέλους της επιτροπείας». Ποιες είναι αυτές οι εξελίξεις που προανήγγειλε, αλλά αρνήθηκε να κατονομάσει, ο Αλέξης Τσίπρας; Τι είχε στο μυαλό του και πώς αυτές οι εξελίξεις μπορεί να σχετίζονται με την παρουσία του, ως το τέλος της εβδομάδας, στις Η.Π.Α.; Οι συνεργάτες του, ακόμη και αυτοί που είναι μαζί του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού περιμένουν …κάτι, επιμένουν ωστόσο να κρατούν καλά κλειστά τα χαρτιά τους.

Το θέμα του χρέους όμως εντάσσεται στο ευρύτερο οικονομικό θέμα, εδώ όπου, όπως είχε την ευκαιρία να επαναλάβει χθες ο πρωθυπουργός, οικονομία ίσον ψυχολογία. Γι’ αυτό και όσα ακούγονται τελευταία για έλευση από το εξωτερικό, μεγάλων επενδυτικών «παικτών» βοηθούν πολύ, υποστηρίζουν στην κυβέρνηση.

Η στήριξη των δομών του κοινωνικού κράτος είναι ένα άλλο βασικό θέμα προς υλοποίηση από την κυβέρνηση, ένα θέμα που, όπως επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου απέχουν πάρα πολύ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στήριξη που περνά μέσα από προσλήψεις ασφαλώς (ως επί το πλείστον, στο χώρο της Υγείας). Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία του «μικρού», του τοπικού. Η επίλυση, για παράδειγμα,  των χρονιζόντων προβλημάτων στην εκπαίδευση ξεκινά από το εκπαιδευτικό σύστημα στο σύνολό του και φθάνει ως το σχολείο της γειτονιάς, και είναι ένα θέμα που μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ την οικογενειακή ψυχολογία.

Ένα χωριστό κεφάλαιο είναι το προσφυγικό, εδώ όπου η Ελλάδα εύχεται και εργάζεται για τήρηση των συμφωνηθέντων. Πάντως, τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα στη Γερμανία προκαλούν νέο γύρο προβληματισμού…
Παρότι, τέλος, η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν θα ήταν παράλογο να περιμένει… ωρίμανση κάποιων τρανταχτών εκκρεμών υποθέσεων.

Η πάταξη της διαφθοράς ήταν άλλωστε η …σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ πριν γίνει κυβέρνηση.