Αίσθηση έχει κάνει από χθες το βράδυ η είδηση για την «σύλληψη» των δημοσιογράφων Θάνου Δημάδη - του ALPHA - και Δημήτρη Σουλτογιάννη -από το STAR, οι οποίοι εντοπίστηκαν από την αμερικανική αστυνομία να παρακολουθούν, μεταμφιεσμένοι με περούκες και γυαλιά, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, με αφορμή την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Συμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το περιστατικό έλαβε χώρα το Σάββατο, όταν οι περίεργες κινήσεις δύο ατόμων στο λόμπι του ξενοδοχείου Westin Grand Central, όπου διαμένει η ελληνική αποστολή στη Νέα Υόρκη, και εν συνεχεία στο απέναντι Aroma Espresso καφέ ήταν που προκάλεσαν την περιέργεια της ασφάλειας του πρωθυπουργού. 

Αμέσως ειδοποιήθηκε η αμερικανική αστυνομία, (η παρουσία της οποίας είναι ακόμη πιο έντονη, τις μέρες αυτές, στην αμερικανική μεγαλούπολη, λόγω της σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ), οι οποία, κατ' άλλους ''συνέλαβε'' τους δύο δημοσιογράφους, ενώ κατά τους ίδιους τους προσήγαγε απλώς για εξακρίβωση στοιχείων και τους άφησε ελεύθερους.

'Οπως έγινε γνωστό, ο Δημάδης φορούσε γυαλιά ηλίου, μαύρη περούκα και μπλε καπέλο, ενώ ο Σουλτογιάννης με γυαλιά ηλίου και αυτός, αλλά με καφέ περούκα και πράσινο καπέλο. 

Τα δύο άτομα εντόπισε η Αμερικανική αστυνομία και, μόνο τότε, αποκαλύφθηκε ότι ήταν Έλληνες δημοσιογράφοι. 

Στην αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσαν ότι είναι μέλη της ελληνικής αποστολής, κάτι που γρήγορα διαψεύσθηκε από το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα της κυβερνητικής αποστολής.

Η ιστορία περιπλέχθηκε ακόμα περισσότερο όταν ακούστηκε πως ήθελαν να βιντεοσκοπήσουν κρυφά τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, χωρίς ωστόσο αυτό να διασταυρώνεται τελικά. 

Την ίδια στιγμή, οι δύο δημοσιογράφοι όφειλαν να εξηγήσουν κάτι ακόμη που βρέθηκε στις τσέπες του ενός: μια απόδειξη από το ξενοδοχείο, αξίας 15 δολαρίων, που είχαν χρεώσει όμως στον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργού Επικρατείας, Γιώργο Χριστοφορίδη.

Εκ των υστέρων εξάλλου, κάποιος από τους Έλληνες αστυνομικούς θυμήθηκε ότι είχε δει κάποια προηγούμενη μέρα τα δύο αυτά άτομα να παρακολουθούν την ελληνική αποστολή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, πάντως, στους δύο δημοσιογράφους θα ασκηθεί δίωξη για πλαστογραφία.

Παππάς: Τεράστια αθλιότητα

Για τεράστια αθλιότητα έκανε λόγο με αφορμή το περιστατικό, ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, τονίζοντας ότι ''η ευθύνη αυτών που τους έβαλαν είναι ακόμα μεγαλύτερη''. 

Είναι προφανές ότι η ευθύνη των δημοσιογράφων που αποφάσισαν να προβούν σε αυτή την αθλιότητα είναι τεράστια, όσο και αν προκαλεί θυμηδία.
Η ευθύνη αυτών που τους έβαλαν να κάνουν ό,τι έκαναν είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Πως σχολίασαν οι δύο δημοσιογράφοι την ''σύλληψή'' τους 

«Αστεία» χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα για σύλληψή του ο Δημήτρης Σουλτογιάννης με ανάρτησή του στο Faceboook, μιλώντας για ''εξακρίβωση στοιχείων':

Είναι τουλάχιστον αστεία τα δημοσιεύματα περί συλλήψεως μου στο Μανχάταν, απλα και μόνο επειδή έκανα αυτοβούλως το δημοσιογραφικό μου καθήκον. Στα πλαίσια της κάλυψης του ταξιδιού του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, οι ανταποκριτές ενημερωθήκαμε για την κατά δύο ημέρες νωρίτερη άφιξη του Υπουργού επικρατείας Νίκου Παππά. Πράγματι βρεθήκαμε με τον συνάδελφο θάνο Δημάδη από τον Αλφα στο ξενοδοχείο που διαμένει για να πληροφορηθούμε την ατζέντα των δραστηριοτήτων του στη Νέα Υόρκη.

Ο δημοσιογράφος συμπληρώνει πως ''αυτό όπως φαίνεται ενόχλησε την προσωπική του φρουρά η οποία και κάλεσε τις μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ. Εκαναν μια απλή εξακρίβωση στοιχείων. Φυσικά δεν υπήρξε καμμία παρανομία και αφού εξακρίβωσαν ότι είμαι ένας νομοταγής Αμερικανός Πολίτης αποχώρησαν χωρίς να μας ενοχλήσουν. Δεν θα μπώ στην διαδικασία να σχολιάσω τα περί μεταμφιέσεων και πλαστοπροσωπίας. Αν ένα καπέλο Τζόκει και γυαλιά ηλίου θεωρούντε μεταμφίέση τότε και στις απόκριες έτσι θα κυκλοφορώ!!...". Είναι λυπηρό που βρέθηκαν συνάδελφοι να στείλουν τέτοια είδηση στην Ελλάδα εστιάζοντας στην δήθεν σύλληψη μου και όχι στο γεγονός ότι ο κ. Παππάς βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες στο Μανχάταν με...᾽λευκή ατζέντα᾽...προφανώς η φωτογραφική μου μηχανή ενόχλησε περισσότερο!''

Επίσης με δική του ανάρτηση ο Θάνος Δημάδης κάνει λόγο για ''διασταύρωση στοιχείων'':

Όπως τόνισε στην ανάρτησή του ''Η ελληνική αποστολή βρέθηκε το ΣΚ στη Νέα Υόρκη περιμένοντας τον Πρωθυπουργό. Το Σάββατο το πρωί ήταν προγραμματισμένη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους από τον κ. Παππά, η οποία δεν έγινε ποτέ. Δύο ολόκληρα 24ωρα με τον Υπουργό Επικρατείας στο Μαχνάταν, κι εμείς οι δημοσιογράφοι χωρίς είδηση. Η είδηση όμως βγαίνει και στο πεζοδρόμιο και δεν έχει πολιτικές αποχρώσεις γιατί η εξουσία πάντα ελέγχεται. Αυτό έχω μάθει από τα τόσα ρεπορτάζ με κάμερα στα πιο άδυτα σημεία, από τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών ακινήτων μέχρι την ιστορία του Στρος Καν''.

Προσθέτει επίσης ότι :

Έτσι κι άρχισε ένα οδοιπορικό για το ποιος, που και γιατί. Τι πιο φυσιολογικό αυτό για κάθε δημοσιογράφο; Αν και τα γέλια ήταν μέχρι δακρύων κάθε φορά με τις περούκες, η καταγραφή της είδησης για έναν δημοσιογράφο πολιτικού ρεπορτάζ μάλιστα είναι το παν, αν σκεφτεί κανείς ότι ένα ολόκληρο ΣΚ κυβερνητικό κλιμάκιο μετακινείται στη Νέα Υόρκη με λευκό πρόγραμμα. Για μένα το ρεπορτάζ δεν είναι να μού δώσουν γραμμένη μία είδηση ή να την αντιγράψω από κάπου.

Και ο Δημάδης συνέχισε την ανάρτησή του ότι ''Το ρεπορτάζ έχει λίγες επιτυχίες και πολλές αποτυχίες... Και εχθές μάς καταλάβαν γιατί προφανώς τώρα που ξαναβλέπω τη φωτογραφία η περούκα ήταν ό,τι πιο αποτυχημένο μπορούσα να είχα επιλέξει από στυλ και χρώμα. Η διασταύρωση των στοιχείων μας έξω από το ξενοδοχείο του κ. Παππα έγινε χθες από τις αμερικανικές αρχές. Αλλά από χθες μέχρι σήμερα το ρεπορτάζ συνεχίζεται''.