ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πελεγρίνης διευκρινίζει για το Ολοκαύτωμα ενώ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ζητούν παραίτηση

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2016, 15:28 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2016, 15:28
Ο Πελεγρίνης διευκρινίζει για το Ολοκαύτωμα ενώ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ζητούν παραίτηση
Facebook Twitter Whatsapp

«Η εκ παραδρομής χρήση της λέξης «οικειοποίηση», αντί της λέξης «ανάδειξη», δεν αλλοιώνει το νόημα των όσων υποστήριξα από το βήμα της Βουλής», διευκρινίζει ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Πελεγρίνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η εκ παραδρομής χρήση της λέξης «οικειοποίηση», αντί της λέξης «ανάδειξη», δεν αλλοιώνει το νόημα των όσων υποστήριξα από το βήμα της Βουλής», διευκρινίζει ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Πελεγρίνης στον απόηχο των αντιδράσεων για την αναφορά στο Ολοκαύτωμα και την αναφορά του περί «οικειοποίησης» από τους Εβραίους.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Πελεγρίνης διευκρινίζει ότι εκ παραδρομής χρησιμοποίησε τη λέξη «οικειοποίηση», αντί της λέξης «ανάδειξη», ενώ κάνει λόγο για «κακόβουλα δημοσιεύματα» που διαστρεβλώνουν την αναφορά του.

«Εξ αφορμής κακόβουλων δημοσιευμάτων, στα οποία διαστρεβλώθηκε η αναφορά μου στον εβραϊκό λαό κατά την ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, δηλώνω κατηγορηματικά ότι στην συγκεκριμένη περικοπή της ομιλίας μου, εξέφρασα τον σεβασμό και την συμπάθεια μου προς τον εβραϊκό λαό για τις διώξεις που υπέστη από τους ναζί, όπως κάθε αμερόληπτος αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει αν ανατρέξει στο ίδιο το κείμενο μου», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πελεγρίνης, προσθέτοντας: «Η εκ παραδρομής χρήση της λέξης ‘οικειοποίηση’, αντί της λέξης ‘ανάδειξη’, δεν αλλοιώνει το νόημα των όσων υποστήριξα από το βήμα της Βουλής».

Στο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες ζητούν την παραίτηση του υφυπουργού.

Για βάναυση προσβολή της ιστορικής μνήμης κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι εξέφρασε από το βήμα της Βουλής έναν απροκάλυπτο αντισημιτισμό και πρόσβαλε τους Έλληνες Εβραίους διαχωρίζοντάς τους από τον εθνικό κορμό.

«Προχώρησε ακόμα περισσότερο προτείνοντας την οικειοποίηση από τη χώρα μας της έννοιας της καταστροφής, έτσι ώστε η χώρα να κερδίσει συμπάθεια και χρήμα. Έπαιξε με κυνισμό με την ιστορική μνήμη προσβάλλοντας την βάναυσα. Άφησε άφωνους τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες αυτής της χώρας. Η αρχισυνταξία της κομματικής εφημερίδας ΑΥΓΗ, όμως, έσπευσε να δημοσιεύσει την ομιλία υιοθετώντας εμμέσως πλην σαφώς το περιεχόμενό της», υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ ζητώντας την αποπομπή του και την έκφραση συγνώμης.

Την παραίτηση του Θεοδόση Πελεγρίνη ζήτησε και το Ποτάμι σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι δηλώσεις του είναι ένα βήμα πριν από το νεγκασιονισμό, την άρνηση του Ολοκαυτώματος, που αποτελεί αγώνα ζωής για τους ακροδεξιούς όλων των εποχών και όλου του κόσμου».

Αν έχει λίγο φιλότιμο ο κ. Πελεγρίνης, να ζητήσει συγγνώμη και μετά να παραιτηθεί. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να τον αποπέμψει. Αυτά για την κυβέρνηση είναι λεπτομέρειες, λεπτομέρειες της ιστορίας, αναφέρει το Ποτάμι.