current views are: 11

19 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση15:10

Πυρ ομαδόν για τις δηλώσεις Πελεγρίνη για το Ολοκαύτωμα

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση συγκέντρωσε πάνω του ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Πελεγρίνης με αφορμή αναφορά του στο Ολοκαύτωμα.

Δημοσίευση 15:10’

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση συγκέντρωσε πάνω του ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Πελεγρίνης με αφορμή αναφορά του στο Ολοκαύτωμα.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση συγκέντρωσε πάνω του σήμερα, παρότι η επίμαχη δήλωση έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Πελεγρίνης με αφορμή αναφορά του στο Ολοκαύτωμα.

Η αναφορά που προκάλεσε σήμερα αντιδράσεις και αιτήματα να παραιτηθεί ήταν στα περί «οικειοποίησης» του Ολοκαυτώματος από τους Εβραίους.

Συγκεκριμένα κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή για την Μικρασιατική Καταστροφή ο Θ. Πελεγρίνης είπε μεταξύ άλλων ότι: «Όσο κι αν το ολοκαύτωμα παραπέμπει, γενικώς, στον διωγμό και στην γενοκτονία που επιχειρεί κάποιο κράτος ή καθεστώς εναντίον εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών ή πολιτικών ομάδων, που δρουν στους κόλπους ενός λαού, οι Εβραίοι πέτυχαν να ταυτίσουν το ολοκαύτωμα προς την τραγική μοίρα του έθνους των, προκειμένου να αναδείξουν τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος εις βάρος των, με απώτερο στόχο να προκαλέσουν την οργή εναντίoν εκείνων που εγκλημάτησαν κατά της εθνικής των υπόστασης και την συμπάθεια του πολιτισμένου κόσμου για όσα υπέστησαν. Με υπομονή και επιμονή εξασφάλισαν την οικειοποίηση του ολοκαυτώματος έτσι, ώστε να διεκδικήσουν την δικαίωσή τους».

Αν και με καθυστέρηση μερικών ημερών ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους και ζήτησαν την παραίτησή του κάνοντας λόγο για «αντισημιτισμό» και άλλα παρόμοια.

Για βάναυση προσβολή της ιστορικής μνήμης κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι εξέφρασε από το βήμα της Βουλής έναν απροκάλυπτο αντισημιτισμό και πρόσβαλε τους Έλληνες Εβραίους διαχωρίζοντάς τους από τον εθνικό κορμό.

«Προχώρησε ακόμα περισσότερο προτείνοντας την οικειοποίηση από τη χώρα μας της έννοιας της καταστροφής, έτσι ώστε η χώρα να κερδίσει συμπάθεια και χρήμα. Έπαιξε με κυνισμό με την ιστορική μνήμη προσβάλλοντας την βάναυσα. Άφησε άφωνους τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες αυτής της χώρας. Η αρχισυνταξία της κομματικής εφημερίδας ΑΥΓΗ, όμως, έσπευσε να δημοσιεύσει την ομιλία υιοθετώντας εμμέσως πλην σαφώς το περιεχόμενό της», υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ ζητώντας την αποπομπή του και την έκφραση συγνώμης.

Την παραίτηση του Θεοδόση Πελεγρίνη ζήτησε και το Ποτάμι σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι δηλώσεις του είναι ένα βήμα πριν από το νεγκασιονισμό, την άρνηση του Ολοκαυτώματος, που αποτελεί αγώνα ζωής για τους ακροδεξιούς όλων των εποχών και όλου του κόσμου».

Αν έχει λίγο φιλότιμο ο κ. Πελεγρίνης, να ζητήσει συγγνώμη και μετά να παραιτηθεί. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να τον αποπέμψει. Αυτά για την κυβέρνηση είναι λεπτομέρειες, λεπτομέρειες της ιστορίας, αναφέρει το Ποτάμι.

Πυρά κατά του υφυπουργού Παιδείας εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ο υφυπουργός Παιδείας, πανεπιστημιακός καθηγητής Φιλοσοφίας και πρώην πρύτανης (!) κ. Πελεγρίνης αναγκάστηκε να κάνει διορθωτική δήλωση για τα όσα ανιστόρητα, ανήκουστα και απαράδεκτα είπε περί οικειοποίησης της έννοιας του Ολοκαυτώματος από τους Εβραίους», δήλωσε και πρόσθεσε:

Εάν δεν ξέρουν, τουλάχιστον ας προσέχουν. Εάν δεν μπορούν να προσέξουν, καλύτερα να μην μιλούν για τόσο ευαίσθητα ζητήματα. Εάν δεν μπορούν να πράξουν τίποτα από αυτά, τότε ας παραιτηθούν.

Ωστόσο είχε προηγηθεί η διευκρινιστική δήλωση του Θ. Πελεγρίνη μέσω της οποίας κάνει λόγο για διαστρέβλωση των λεγομένων του και ξεκαθαρίζει ότι εκ παραδρομής χρησιμοποίησε τη λέξη «οικειοποίηση».

«Εξ αφορμής κακόβουλων δημοσιευμάτων, στα οποία διαστρεβλώθηκε η αναφορά μου στον εβραϊκό λαό κατά την ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, δηλώνω κατηγορηματικά ότι στην συγκεκριμένη περικοπή της ομιλίας μου, εξέφρασα τον σεβασμό και την συμπάθεια μου προς τον εβραϊκό λαό για τις διώξεις που υπέστη από τους ναζί, όπως κάθε αμερόληπτος αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει αν ανατρέξει στο ίδιο το κείμενο μου», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πελεγρίνης, προσθέτοντας: «Η εκ παραδρομής χρήση της λέξης ‘οικειοποίηση’, αντί της λέξης ‘ανάδειξη’, δεν αλλοιώνει το νόημα των όσων υποστήριξα 


σχετικα αρθρα