Ως μάννα εξ ουρανού αντιμετωπίζουν στη Νέα Δημοκρατία το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση με το μείζον ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Σε διάστημα ολίγων ημερών, η «στρατηγική νίκη Τσίπρα» όπως είχε τότε παρουσιαστεί, έχει αρχίσει και μοιάζει με πύρρειο νίκη, εάν τελικά εξελιχθεί σε νίκη.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει τον τόνο προχθές στη ΔΕΘ όταν σχολίασε πως «από το σανό, περάσαμε στα βοσκοτόπια», προφανώς θα επιδιώξει να αξιοποιήσει το θόρυβο γύρω από το πόθεν έσχες Καλογρίτσα αλλά και τις εσωτερικές εντάσεις στην κυβέρνηση. Η Ν.Δ. θα επαναφέρει, σε κάθε ευκαιρία, όσα δηλητηριώδη σχολιάζει ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, χωρίς βέβαια να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών μπορεί να κλονίσει την ενότητα της κυβέρνησης.

Ωστόσο, στην Πειραιώς διαβάζουν ως μία πρώτη κίνηση αναδίπλωσης την αναφορά του Πρωθυπουργού, από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, στο ενδεχόμενο έκπτωσης κάποιου υποψηφίου εφόσον δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα ποσά που προσφέρει, παρά το γεγονός ότι, όπως έσπευσε να υπογραμμίσει η Ν.Δ., είναι η ίδια η επιτροπή των κ. Κρέτσου και Παππά που έσπευσε να ανάψει το πράσινο φως για όλους τους υποψηφίους.

Σύσκεψη στη Ν.Δ., ενόψει Επιτροπής Θεσμών

Η Ν.Δ. αντιμετωπίζει την υπόθεση των αδειών ως παραδειγματική της καθεστωτικής νοοτροπίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση ενώ ετοιμάζεται για τη σημερινή μάχη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η Ν.Δ. έχει καταθέσει αίτημα τα «πόθεν έσχες» των υποψηφίων να ελεγχθούν και από την, καθ ύλην αρμόδια επιτροπή, πρόταση που συνάντησε, την προηγούμενη εβδομάδα, την μάλλον απαξιωτική στάση της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Για τη διαχείριση της υπόθεσης αλλά και για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάδειξη των κυβερνητικών χειρισμών, ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες συνάντηση με τους βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην Επιτροπή, Όλγα Κεφαλογιάννη, Μάκη Βορίδη και Κώστα Τσιάρα.