Στις αίθουσες, τους διαδρόμους αλλά και το βήμα της Βουλής αναμένεται να περάσει σκληρή αντιπαράθεση των ημερών για σειρά ζητημάτων που άπτονται της διαπραγμάτευσης, των δανειακών συμβάσεων κομμάτων- ΜΜΕ και φυσικά των τηλεοπτικών συχνοτήτων. 

Το τεράστιο φάσμα των συμφερόντων που αγγίζουν αυτές οι παρεμβάσεις, κάνει από μόνο του σημαντικές τις απώλειες και τα οφέλη που θα καταγράψουν τα κόμματα στο τέλος. Σήμερα κιόλας, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, συζητείται το αίτημα της ΝΔ για ακρόαση των τεσσάρων υπερθεματιστών του πρόσφατου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Ωστόσο, ήδη έχει διαμορφωθεί μια ατμόσφαιρα που δεν επιτρέπει περιθώρια παρερμηνείας: Η πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) πιθανότατα δεν θα δεχθεί  το αίτημα, ζητώντας ακόμα και ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης από την επιτροπή. Η δε Πρόεδρος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναμένεται να επαναλάβει πως η Θεσμών και Διαφάνειας είναι αναρμόδια ν’ ασχοληθεί με το θέμα, υπενθυμίζοντας ότι η υπόθεση εξετάζεται από την ίδια τη Δικαιοσύνη.  Αυτό πάντως θα δώσει στην αντιπολίτευση την ευκαιρία να σηκώσει τους τόνους, να καταγγείλει συγκεκριμένους υπερθεματιστές και τη διαδικασία στο σύνολό της, στοχεύοντας τελικά στο να διατηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιχειρήσει να φέρει το θέμα σε πολλές επιτροπές της Βουλής. Από την εξεταστική, την Θεσμών και Διαφάνειας ως την επιτροπή πόθεν έσχες!

Σε κάθε περίπτωση οι πάντες αναμένουν την απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει και τη νομιμότητα της διαδικασίας της δανειοδότησης. Μέσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο πρόεδρος, Νίκος Βούτσης που ανάλογα με τις εξελίξεις θα ανακινήσει τις διαδικασίες για την εκλογή μελών του ΕΣΡ (το χρονοδιάγραμμα λέει περί τα τέλη του μήνα) και την ομαλή επαναλειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής.

Προαπαιτούμενα

Την ίδια ώρα η Διάσκεψη των Προέδρων περιμένει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ακριβή χρόνο κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπατούμενα προκειμένου να ορίσει το πρόγραμμα της Βουλής. Μια ενδεχόμενη συνεδρίαση την προσεχή Τετάρτη θα επιβεβαιώσει, κατά πολλούς, την πληροφορία που θέλει τα μέτρα για τη χορήγηση της νέας «υποδόσης» του Μνημονίου να κατατίθενται τη Πέμπτη και να ψηφίζονται εντός του Σαββατοκύριακου. Σε ό,τι αφορά  το περιεχόμενό τους, όλοι εμφανίζονται  επιφυλακτικοί με τους βουλευτές να προβληματίζονται όχι τόσο για τα εργασιακά όσο για τις παρεμβάσεις στα «κόκκινα» δάνεια.  

Και η εξεταστική… 

Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και ΜΜΕ. Στη πραγματικότητα η διερεύνηση της υπόθεσης, παρά τα όποια προβλήματα, προχωρά, με τρόπο που δίνει τη δυνατότητα στα κόμματα να βγάλουν τα συμπεράσματα της αρεσκείας τους. Ήδη έχει περάσει το κατώφλι τη αίθουσας «161» της Βουλής η πλειοψηφία των τραπεζιτών και μιντιαρχών. Απομένουν οι κ.κ. Γ. Βαρδινογιάννης, Θ. Κυριακού, Θ. Αναστασιάδης μαζί με τους εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδας. Η τελευταία μάλιστα έχει δώσει στα μέλη της επιτροπής, δεκάδες χιλιάδες σελίδες με υλικό που αφορά τις συμβάσεις αλλά αξιολογικές κρίσεις για το ρίσκο των δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα μέσα Οκτωβρίου και για δύο περίπου μήνες η εξεταστική θα διερευνήσει τα δάνεια των κομμάτων, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των βουλευτών.