Το προσφυγικό είναι πανευρωπαϊκό ζήτημα, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.

«Η χώρα έχει περιορισμένες αντοχές, ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα αισθήματα και συμπεριφορές αλληλεγγύης και τη συγκεκριμένη πολιτική που έχει ασκηθεί, η οποία είναι εκείνη που επιτάσσουν ο ανθρωπισμός και οι διεθνείς κανόνες», ανέφερε.

Για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως τα ζητήματα τα οποία αναδεικνύονται βρίσκονται κατά σειρά στα εξής θέματα:

Το ένα είναι αν πράγματι δικαιούται το ελληνικό κράτος, το δημόσιο να προχωρήσει σε διαγωνισμό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η αρμοδιότητα και το δικαίωμα όσο και η εξουσία χορήγησης αδειών ανήκει στο κράτος, εκτός και αν είχε υπάρξει εκχώρηση  προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Τέτοια εκχώρηση του δικαιώματος δεν υπήρξε, πολύ δε περισσότερο από την ώρα που  δεν υπήρχε συγκροτημένο το ΕΣΡ.

Το δεύτερο ζήτημα: Υπήρξε ένας διαγωνισμός  μετά από απόφαση της βουλής, με ένα νομοθέτημα που αναμφισβήτητα έχει  ψηφιστεί από την πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο διαγωνισμός διεξήχθη με τους καλύτερους όρους. Όλες όμως οι πράξεις του διαγωνισμού υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο. Κατά συνέπεια, όποιος έχει αντίρρηση για τον διενεργηθέντα διαγωνισμό ας προσφύγει στη δικαιοσύνη , προκειμένου αυτή να κρίνει αν εξασφαλίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι της αντικειμενικότητας, του αδιάβλητου και όλα τα συναφή που συγκροτούν  την έννοια του αδιάβλητου διαγωνισμού.

Το τρίτο ζήτημα: ισχύουν οι διατάξεις για τον βασικό μέτοχο ή δεν ισχύουν;  Μα η ίδια η προκήρυξη κάνει σαφή και  ρητή  αναφορά, ότι οι υποψήφιοι καναλάρχες πρέπει να τηρούν τις διατάξεις του νόμου 3.310 του  2005, ο οποίος  καθορίζει ότι η ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του βασικού μετόχου είναι ασυμβίβαστη με άτομα που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις σε άλλες εταιρείες που συνάπτουν συμβάσεις με το δημόσιο.  Τα πράγματα είναι εξαιρετικά καθαρά: Όποιος έχει καταθέσει καλύτερη προσφορά και δεν εμπίπτει σε ασυμβίβαστα και έχει καθαρό πόθεν έσχες βεβαίως θα πρέπει να πάρει την άδεια.

Σε ό,τι αφορά την ερευνώμενη υπόθεση της συζύγου του κου Στουρνάρα, πρέπει να σας πω με απόλυτη σαφήνεια ότι έχει την αυτοτέλειά της και βεβαίως πρέπει να ερευνηθεί, πολύ δε περισσότερο όταν συνδέεται η υπόθεση, δεν σπεύδω να εκδώσω προδικαστική απόφαση, με τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ η οποία ελέγχεται.