Στις παρουσίες των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ στέκεται με άρθρο του ο Παντελής Οικονόμου.

Όπως αναφέρει, παρά την παρουσία των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, τα βασικά ερωτήματα όχι απλώς μένουν αναπάντητα, αλλά δεν τίθενται καν.

Το άρθρο του κ. Οικονόμου:

Ολοκληρώθηκε πια η παρέλαση του κατεστημένου μας στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης. Με τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν όλους μας όχι απλώς να μένουν αναπάντητα, αλλά να μην τίθενται καν: 

-    Ποιές δουλειές θα ξεκινήσουν ώστε να χτυπηθεί η ανεργία; Με ποιό αντικείμενο, με τι λεφτά και από ποιούς;

-    Με ποιο τρόπο θα σταματήσει η μείωση των εισοδημάτων, η επέκταση της φτώχειας και το βάθεμα των ανισοτήτων;

-    Πως θα πάψουν να φεύγουν οι συμπατριώτες μας από την Ελλάδα, γυρεύοντας τη τύχη τους αλλού;

Είναι πια κοινό μυστικό ότι αυτή η ξέπνοη εγχώρια τάξη πραγμάτων δεν μας οδηγεί πουθενά. Μοιάζει να μην έχει συναίσθηση ότι (συνεχίζουμε να) απειλούμαστε με ολοκληρωτική καταστροφή. Με τη κυβέρνησή μας (πριν απ όλους) να αποφεύγει να αντιμετωπίσει το δεινό πρόβλημα που έχει θέσει η ίδια στον εαυτό της, αφορά όμως τη μοίρα όλων μας: θα ολοκληρώσει ομαλά το 3ο μνημόνιο, το οποίο έχει συνομολογήσει, θα μας οδηγήσει σε 4ο ή θα αφήσει να κυλήσουμε σε άτακτη χρεοκοπία;

Να αγνοεί την απειλή όπως η στρουθοκάμηλος και, μοιραία, να μη ξεκαθαρίζει τι επιδιώκει και πως σκοπεύει να το προσπαθήσει. Και γι αυτό ακριβώς η ανεργία, η φτώχεια, οι ανισότητες, η αφαίμαξη της πατρίδας από άξιους ανθρώπους, η εξάρτηση από τους δανειστές φαντάζουν μόνιμα και ανυπέρβλητα εμπόδια μπροστά μας. Δυστυχώς, στη θανάσιμη αυτή αβελτηρία ακολουθεί τη κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Μιλάνε όλοι ακατάπαυστα για οποιοδήποτε μικρό, δικό τους πρόβλημα, εκτός από το μεγάλο, δικό μας..

Η ομαλή έξοδος από το 3ο μνημόνιο είναι, προφανώς, η καλύτερη διαθέσιμη λύση. Προϋποθέτει όμως τη διασφάλιση κεφαλαίων ύψους δεκάδων δις ΕΥΡΩ από νέες πηγές, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Κεφαλαίων για νέες επενδύσεις (δουλειές δηλαδή), για να διασωθεί η Κοινωνική μας Ασφάλιση, για να δουλέψουν ξανά οι τράπεζες, για να εξυπηρετηθεί κανονικά το δημόσιο χρέος μας. Για να περιοριστούμε στα σημαντικότερα.

Αν συνυπολογίσουμε ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, θεωρώ ζωτικό εθνικό και δημόσιο συμφέρον να γυρίσουμε τη πλάτη σε ότι μας καθηλώνει και να ψάξουμε αλλού και αλλιώς πως θα σωθούμε!