Τριπλή υποστήριξη, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, έδωσε στην Ελλάδα η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση, δια του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στήριξη στο θέμα του χρέους, το προσφυγικό και το Κυπριακό. Με τον Αντιπρόεδρο να θέτει, από την πλευρά του, ένα ζήτημα με δύο σκέλη: «Τρέξτε τα προαπαιτούμενα, κλείστε γρήγορα τη 2η αξιολόγηση».

Στη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος έδειξε προοπτική συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων σε βάθος χρόνου –όλα αυτά όμως είναι φανερό ότι τίθενται υπό μία προϋπόθεση: τη νίκη της Χίλαρι Κλίντον. Και δεν πέρασε απαρατήρητη η έμμεση έκφραση επιθυμίας από τον Αλ. Τσίπρα, καθόσον στην ομιλία του υπογράμμισε την ευρωπαϊκή αποτυχία «σε αυτό που κατάφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τη διακυβέρνηση των Δημοκρατικών, να περιορίσουν την κρίση» -και η λέξη «Δημοκρατικών» δεν διατυπώθηκε χωρίς λόγο ως φαίνεται…

Μάλιστα στη συνάντηση των δύο ηγετών ο πρωθυπουργός έθεσε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, περισσότερο επιτακτικά το θέμα του χρέους (εν συγκρίσει με την προηγηθείσα ομιλία), θέμα που, όπως τόνισε, στην πραγματικότητα αποτελεί όρο οριστικής εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, αλλά και σήμα για επενδύσεις. (Στο ζήτημα αυτό είχε αναφερθεί διεξοδικά στην ομιλία του στη Σύνοδο Concordia, προσκαλώντας τους επενδυτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία).

Στη συνάντηση με τον Τζ. Μπάιντεν, μίλησε όμως και για τις υποχρεώσεις των εταίρων μας όσον αφορά τον οδικό άξονα του χρέους. Αλλά και νωρίτερα, στη δημόσια τοποθέτησή του, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε καθαρό σήμα εντός του 2016 προς επενδυτές και αγορές, ότι η Ελλάδα βγήκε από την κρίση, με ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Το 2017 θα είναι έτος αλλεπάλληλων ευρωπαϊκών εκλογών, θύμισε επίσης, εξηγώντας γιατί το σήμα αυτό πρέπει να σταλεί εντός του τρέχοντος έτους. Ενώ πρόβαλλε και το γεωστρατηγικό …χαρτί της χώρας μας (ασφάλεια, προσφυγικό, ενέργεια).

Όμως, και για να επιστρέψουμε στη συνάντηση Μπάιντεν –Τσίπρα, ο Αντιπρόεδρος φέρεται να συμφώνησε με τις ελληνικές θέσεις, αφού η σταθερότητα στην Ευρώπη αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, εξήγησε, και οπωσδήποτε η ρύθμιση του χρέους συμβάλει σε αυτήν, συμπλήρωσε. Η ελληνική πλευρά σημείωσε όμως και ένα ακόμη σημείο από όσα (δεν) είπε ο συνομιλητής της: ότι δεν ζήτησε πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αξιώνει το ΔΝΤ.

Στο δεύτερο θέμα της ατζέντας, το προσφυγικό, ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι επ’ ουδενί δεν θα απομονωθεί η χώρα μας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιμένει στην αναγκαιότητα, όπως είπε, πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας. Η συζήτηση έκλεισε με το Κυπριακό, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στη στήριξη των συνομιλιών.