Με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών να απειλεί, εξαιτίας των ζητημάτων πόθεν έσχες του κ. Χρ. Καλογρίτσα, να αποτελέσει μείζον πλήγμα για την κυβέρνηση Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία δεν αποκλείει οι εξελίξεις να είναι τόσο ραγδαίες που να οδηγήσουν μέχρι και σε κάλπες.

Το μπαράζ δημοσιευμάτων σχετικά με το πόθεν έσχες του εργολάβου αλλά και οι διαδοχικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που αποστασιοποιούνται από την αδειοδότηση Καλογρίτσα (αν δεν δείχνουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες, όπως έπραξε χθες ο Παν. Κουρουμπλής) κάνουν την Πειραιώς να θεωρεί δεδομένο, πλέον, ότι η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών θα αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων.

Παρενθετικά αξίζει να σημειωθεί ότι, δύο εβδομάδες πριν, ουδείς στη Ν.Δ. πίστευε ότι η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, που τότε εμφανιζόταν ως θρίαμβος του κ. Τσίπρα, θα μπορούσε να εξελιχθεί τόσο γρήγορα στην πρώτη ισχυρή ρωγμή στο «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης. Πλέον, με τις εξελίξεις να τρέχουν και την ίδια τη Ν.Δ. να ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους, στο επιτελείο της Ν.Δ. διατυπώνονται μία σειρά από εκτιμήσεις:

  • πρώτον, ότι η πορεία υλοποίησης του διαγωνισμού έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, ανεξάρτητα από την τύχη της υπόθεσης Καλογρίτσα (σ.σ στελέχη της ΝΔ σπεύδουν να σημειώσουν ότι δεν στοχοποιούν το συγκεκριμένο επιχειρηματία αλλά τον κυβερνητικό διαγωνισμό) και, φυσικά, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει το ΣτΕ
  • δεύτερον, ότι εφόσον υπάρξει, τελικά, εμπλοκή, ο κ. Τσίπρας θα έχει υποστεί ένα ακόμη πιο ισχυρό πλήγμα ενώ, πιθανότατα, θα βρεθεί απέναντι στο δίλημμα της διατήρησης ή όχι στη θέση του τόσο του Γ.Γ. Ενημέρωσης Λ. Κρέτσου όσο, και κυρίως, του ίδιου του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά
  • τρίτον, ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης «πόθεν έσχες» και σε συνδυασμό με μία ενδεχόμενη αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Πρωθυπουργός να επιχειρήσει μία ηρωϊκή εκλογική έξοδο, με κύριο επιχείρημα την ανάγκη μίας νέας ισχυρής εντολής προκειμένου να ολοκληρώσει τη μάχη με το «παλιό» και τη «διαπλοκή».

Η Νέα Δημοκρατία δεν κρύβει την επιδίωξή της να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, τόσο για λόγους συνταγματικής ουσίας όσο, προφανώς, και για λόγους πολιτικούς καθώς έτσι θα έχει ακυρωθεί, εν τοις πράγμασι, ένα ισχυρό πολιτικό επιχείρημα του Πρωθυπουργού. Παραμένει για τους γαλάζιους αδιάφορο εάν η ακύρωση θα προέλθει ως αποτέλεσμα μίας απόφασης του ΣτΕ ή της προηγούμενης απονομιμοποίησης της διαδικασίας, λόγω όσων έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας. Μόνον βέβαιο είναι ότι η Ν.Δ. θα επιμείνει στους υψηλούς τόνους καθώς εκτιμούν ότι η εν λόγω υπόθεση μπορεί να είναι το «σκάνδαλο» που θα σημαδέψει την πολιτική πορεία του Αλέξη Τσίπρα.