Ένα μόλις χρόνο μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, στη ΝΔ εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Η τροπή που πήρε η υπόθεση της αδειοδότησης των καναλιών με τον τρόπο που την άνοιξε το Μέγαρο Μαξίμου, κάνει τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να λένε, πως τελικά γύρισε μπούμεραγκ προς την ίδια την κυβέρνηση, με τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη του να έχουν πλέον αυτοπαγιδευτεί, χωρίς πολλές επιλογές. 

Όπως εξηγούσε στο newpost.gr στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, η κυβέρνηση μέσα σε δώδεκα μήνες κατάφερε να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα: στην οικονομία η ύφεση βαθαίνει, η κοινωνία βράζει από τη υπερφορολόγηση και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το προσφυγικό πρόβλημα εντείνεται και το μόνο που είχε απομείνει ως πολιτικό όπλο επιβίωσης στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα», σημείωνε ο ίδιος. 

Έπειτα και από το σκάνδαλο, όπως το ονομάζουν, του διαγωνισμού παρωδία για τις άδειες, με τον κ. Καλογρίτσα και την Τράπεζα Αττικής, τα γαλάζια στελέχη θεωρούν πως η κυβέρνηση έχει υποστεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα και πολύ σύντομα δεν θα μπορεί να σταθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση που έχει ληφθεί στην οδό Πειραιώς, είναι, το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» να μπει στο στόχαστρο μιας έντονης αντιπολιτευτικής κριτικής, όπως προσωπικά και ο πρωθυπουργός. 

Αν και στη ΝΔ εκτιμούν ότι δύσκολα αυτή η κυβέρνηση θα αποχωρήσει από το Μαξίμου, καθώς όπως λένε, ο κ. Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία, δεν αποκλείουν το πολιτικό ατύχημα, είτε στην περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει ως αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, είτε λόγω κάποιας άλλης απρόβλεπτης εξέλιξης που μπορεί να είναι π.χ. η έκπτωση κάποιου από τους υπερθεματιστές. 

«Το ηθικό της πλεονέκτημα της κυβέρνησης χάθηκε και ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί πλέον να το επικαλείται», είναι το μήνυμα που στέλνει πλέον η ΝΔ, με τα στελέχη της να μην μιλούν κατ΄ ανάγκη για εκλογές σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά για κάποια άλλη εξέλιξη, όπως είναι ο ανασχηματισμός ή η απομάκρυνση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. 

Από την πλευρά τους, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν το contrast με τον ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας τη Συμφωνία Αλήθειας που πρότεινε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον ίδιο να ξεκινά άμεσα περιοδείες σε όλη τη χώρα για να επικοινωνήσει στους πολίτες τον οδικό άξονα της ΝΔ για έξοδο από την κρίση.