Επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα απολογισμό στο επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για την ήττα στη διαπραγμάτευσης.

«Βλέπω ότι η αντιπολίτευση έχει πάρει πολύ θάρρος. Να σας προειδοποιήσω. Είναι να λάθος να κάνετε τη στρατηγική σας με αυτά που διαβάζετε στις εφημερίδες ότι καταρρέει η κυβέρνηση” και ότι δεν θα γίνει διαπραγμάτευση, ότι τα προαπαιτούμενα είναι στον αέρα», είπε και πρόσθεσε:

Η αριστερά στην Ευρώπη πήγαινε καλά όταν άρχισε ο οικονομικός κύκλος να ανεβαίνει, στον κατήφορο ο κόσμος φοβάται κι ενεργοποιούνται συντηρητικά αντανακλαστικά. Ο κόσμος εμπιστεύεται την αριστερά γιατί μόνο η αριστερά μπορεί να έχει κοινωνική διάσταση, εργατικά δικαιώματα και δημόσιο χώρο, πολύ γρήγορα θα δείτε θα αντιστραφεί το κλίμα.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε εξάλλου πως επήλθε ήττα στη διαπραγμάτευση και προανήγγειλε ότι θα γίνει εκτενής αυτοκριτική στο επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο. «Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσουμε και για την πρώτη κυβέρνηση, για το τι κάναμε σωστά και για όσα δεν πήγαν τόσο καλά καθώς και γιατί είχαμε μία ήττα στη διαπραγμάτευση. Ελπίζω όμως ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα συζητήσουν κάποτε τι έκαναν σωστά και τι όχι στα τόσα χρόνια που κυβέρνησαν. Αυτό τον απολογισμό δεν το έχω ακούσει από εσάς», είπε χαρακτηριστικά.

Για το Ελληνικό τόνισε πως η σύμβαση παραχώρησης ήταν ένα μέρος του συμβιβασμού των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Πάντως, όπως σημείωσε το όφελος από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για τη σύμβαση είναι 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε κοινωφελή έργα, «άρα στο τίμημα κερδίσαμε τα όσα θα δοθούν συν αυτές τις επενδύσεις που θα γίνουν για το δημόσιο χώρο. Άρα 900 εκατομμύρια ευρώ, συν 1,5 δισεκατομμύρια, ισούνται σε 2,5 δισεκαομμύρια περίπου.