Εκεί που οι περισσότεροι γαλάζιοι μάλλον συμβιβάζονταν με την εικόνα της παραμονής στην εξουσία του κ. Αλ. Τσίπρα για μερικούς μήνες ακόμη, η ραγδαία επιδείνωση του πολιτικού και επικοινωνιακού κλίματος για την κυβέρνηση μοιάζει να ενεργοποιεί τα αντιπολιτευτικά ένστικτα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή για μετωπική επίθεση προς την κυβέρνηση, με αιχμή τις τηλεοπτικές άδειες, την – διασυνδεδεμένη – υπόθεση της Τράπεζας Αττικής και, φυσικά, το προσφυγικό. Για τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τα τρία αυτά μέτωπα, μαζί προφανώς με την ανοικτή διαπραγμάτευση με του θεσμούς όπου η Ν.Δ. δεν συμμερίζεται την άποψη Τσακαλώτου για ταχεία επίλυση της εκκρεμότητας, συνιστούν την επιτομή όχι μόνον της διαχειριστικής αδυναμίας της κυβέρνησης Τσίπρας – Καμμένου αλλά, τελικά, και την απόδειξη της πλήρους κατάρρευσης του περίφημου «ηθικού πλεονεκτήματος» της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Άλλωστε, το μεγαλύτερο βάρος που έφερε η Ν.Δ. (και το ΠΑΣΟΚ) ήταν ότι είχαν καταγραφεί στη συνείδηση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης ως οι βασικοί φορείς και υπαίτιοι της διαπλοκής.

Πλέον, η εικόνα είναι διαφορετική αφού στο φως έρχονται στοιχεία που δημιουργούν, κατά τους γαλάζιους πάντοτε, σαφείς ενδείξεις διαπλοκής μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και, μέσω αδειοδότησης, των ΜΜΕ. Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται, όπως θέλει η Ν.Δ., όμηρος του «τριγώνου διαπλοκής» που ο ίδιος είχε κατακεραυνώσει, προ εβδομάδων, στη Βουλή.

Παράλληλα με τα ζητήματα της Αττικής και των αδειών, όπου η Ν.Δ. εκτιμά ότι ο διαγωνισμός έχει πλέον καταπέσει εν τοις πράγμασι, η Πειραιώς επικεντρώνει την κριτική της και σε αυτή καθεαυτή την διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Μεταναστευτικό, ζήτημα για το οποίο στη Ν.Δ. δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη, αλλά και οικονομία - διαπραγμάτευση παραμένουν, όπως λένε οι γαλάζιοι δύο τεράστια θέματα τα οποία, προφανώς, δεν μπορεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Η επιλογή της κυβέρνησης να... εγκαινιάσει ξανά την Αμυγδαλέζα αντιμετωπίστηκε με χλευασμό από τα στελέχη της Ν.Δ. που θυμούνται, μόλις 20 μήνες νωρίτερα, τον κ. Τσίπρα να την αποκαλεί «κολαστήριο». Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στο θέμα, γνωρίζοντας ότι απασχολεί ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, έχοντας παράλληλα συστήσει πλήρη προσοχή προς τα στελέχη του κόμματος προκειμένου να μην... μπατάρει το σκάφος της Ν.Δ. προς ακραίες θέσεις.