Σε μείζον θέμα κοινοβουλευτικής προτεραιότητας έχει αναχθεί η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών αλλά και οι δανειοδοτήσεις της Attica Bank.

Είναι χαρακτηριστικό πως και κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για δασικούς συνεταιρισμούς, κυριάρχησαν και πάλι οι αναφορές των βουλευτών στα επίμαχα ζητήματα προκαλώντας ένταση και πολλούς διαξιφισμούς. 

Το θέμα έβαλαν αρχικά οι βουλευτές της ΝΔ, με τον Κ. Σκρέκα να κάνει λόγο περί «σήψης», «διαπλοκής» και «διαφθοράς», κατηγορώντας τη κυβέρνηση πως συνεχίζει τις πολιτικές του παρελθόντος. «Πώς είπατε τη διαπλοκή σήμερα, κύριε Υπουργέ; Πώς το κάνετε; Με αυτόν τον διαγωνισμό τραγέλαφο; Όπου ψάχνουν να βρουν τα χρήματα κάποιοι υπερθεματιστές με εγγυήσεις, όπως διαβάζουν όλοι, βοσκοτόπια, με δάνεια που ξέρει ο καθείς ότι αυτά τα δάνεια είναι σχεδόν απίθανο να αποπληρωθούν;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής και πρόσθεσε: « και τι θα γίνει με όλα αυτά τα δάνεια και με όλα αυτά τα χρέη που έχουν τα κανάλια τα οποία θα κλείσουν; Τι θα γίνει με τις οφειλές που έχουν προς το Δημόσιο, προς τους υπαλλήλους τους, προς τις τράπεζες, γιατί είναι δανεισμένα; Τι θα κάνετε με όλα αυτά, τα οποία ίσως προσεγγίζουν και πέρα των 600 εκατομμυρίων ευρώ;». Ο βουλευτής κατηγόρησε μάλιστα τη κυβέρνηση πως κατήργησε το νόμο της ΝΔ που θέσπιζε το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του εργολάβου και του κατόχου ΜΜΕ.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γ. Βρούτσης ο οποίος έκανε λόγο για κοινωνική οργή που έχει φέρει τη κυβέρνηση στο περιθώριο.

«Νομίζω ότι πλέον το αισθάνεστε όλοι στο πετσί σας, και αυτό όχι άδικα», είπε.

Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε το διαγωνισμό για τις άδειες, «φιάσκο», για ζητήματα διαφθοράς που αφορούν τον κ. Καλογρίτσα αλλά και την «εκκωφαντική σιωπή» της Δικαιοσύνης που «δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά».

«Είναι τουλάχιστον αστείο να χύνει κροκοδείλια δάκρυα ο υπουργός Ανεργίας της ΝΔ», απάντησε στον κ. Βρούτση για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σ. Φάμμελος που υπερασπίστηκε την όλη διαδικασία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι όποιος από τους υπερθεματιστές δεν δώσει τη πρώτη δόση ή δεν βγει «καθαρός» από τον έλεγχο πόθεν έσχες θα «βγει εκτός».

«Όποιος έχει ένσταση, υπάρχει η Δικαιοσύνη να προσφύγει νόμιμα στις εισαγγελικές αρχές», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ακόμα, μιλώντας ως Πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής διευκρίνισε πως έχει ζητήσει από την ΤτΕ, ήδη από τον περασμένο Μάιο, το πόρισμα για τα πεπραγμένα της Attica Bank, που περιλαμβάνει και την ανακεφαλαιοποίησή της. Υποστήριξε δε πως η επιτροπή με τη στάση της έχει «διεκδικήσει τη διαφάνεια» και κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι προσεκτικοί για να εκτεθούν. Όπως είπε, η αντιπολίτευση εκτίθεται με το Ιθάκη Resort (του κ. Καλογρίτσα), καθώς έχουν γίνει επενδύσεις οι οποίες δεν αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπερασπιζόμαστε κανέναν καναλάρχη, θέλουμε διαφάνεια και νομιμότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η τράπεζα που την ονομάζουν ΣΥΡΙΖΑ bank που έδωσε τα δάνεια, δεν μας είπαν ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πήραν 15 εκατ. ευρώ και μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει δεκάρα», σημείωσε από τη πλευρά του με ειρωνική διάθεση ο Χρ. Σιμορέλης και πρόσθεσε: «Θα δώσουν δεκάρα αυτά; Έχουν δώσει κάτι; Δεν απαντούν! Να μη πω και εγώ ντροπή σας; Δεν έχετε τσίπα; Αν δεν έχετε βάλτε μπούρκα».

Εκτός γραμμής ο Παπαχριστόπουλος;

Παράλληλα αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Θ. Παπαχριστόπουλου που φάνηκε να είναι σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από την επίσημη του κόμματός του. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ένα «βρώμικο και άδικο πόλεμο» εναντίον της κυβέρνησης που διεξάγεται μέσω κουτσομπολιών που «δεν τεκμηριώνονται με τίποτα». Πρόσθεσε δε ότι «όλοι έπεσαν πάνω στον συγκεκριμένο επιχειρηματία (σ.σ. Καλογρίτσα) επειδή «γιατί νόμισαν ότι αν ορμήσουν σε αυτόν και την Attica Bank, κάτι θα συμβεί στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».