«Οι καλύτερες μέρες αυτής της χώρας είναι μπροστά. Σας ζητώ να το πιστέψετε, όπως πιστέψατε και σε μένα. Σας ευχαριστώ για όλα. Συνεχίζουμε». Με τη φράση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού του στο Facebook σε όλους τους Έλληνες πολίτες, όπως διευκρίνιζαν οι συνεργάτες του, με αφορμή τον ένα χρόνο από την ημέρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της ΝΔ.

Δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής που έχει να αποφασίσει να ακολουθήσει και σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει στην ίδια ανάρτηση πως «ξεκινήσαμε λίγοι, γίναμε πολλοί και κάθε μέρα που περνούσε γινόμασταν περισσότεροι γιατί πιστέψαμε ότι το αδύνατο μπορεί να συμβεί. Τα καταφέραμε» τονίζει χαρακτηριστικά γιατί «μείναμε πιστοί στις αξίες μας χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση. Χωρίς να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».

«Γιατί αποδείξαμε ότι σε αυτή τη χώρα μπορεί να κερδίσει και κάποιος που δεν λέει μόνο ψέματα», καταλήγει ο πρόεδρος της ΝΔ, εκφράζοντας τη λογική με την οποία έχει καταρτιστεί και η Συμφωνία Αλήθειας που παρουσίασε το περασμένο Σάββατο από το βήμα της 81ης ΔΕΘ. Οι συνεργάτες του, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr αναμένουν πλέον να μεταφραστεί και δημοσκοπικά η υπεροχή που φάνηκε να έχει ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα και η ψήφος διαμαρτυρίας στον ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε θετική ψήφο στη ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να (σ.σ. μέτρα άμεσης εφαρμογής):

 • Μειώσει μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο). Θα ωφεληθεί όλη η κοινωνία και περισσότερο από όλους τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα
 • Μειώσει το φορολογικό συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και τη φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%
 • Επανέρθει ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
 • Αυξήσει το όριο υπαγωγής στο Φ.Π.Α. από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.

Επιπλέον, με προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, βούληση του κ. Μητσοτάκη είναι να προχωρήσει στις εξής αλλαγές:

 • Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων
 • Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.

Σύμφωνα με τα στελέχη της οδού Πειραιώς, η «ανάσα» 2,6 δις ευρώ από τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δικαιότερη κατανομή της φορολογίας θα βοηθήσουν την κυβέρνηση της ΝΔ να ελαφρύνει το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα που παράγει. Οι άμεσες παρεμβάσεις θα κοστίσουν περίπου 1,3 δις. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δις. ευρώ τη διετία.

Για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές θα πρέπει παράλληλα να εφαρμοστεί και ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, οι περικοπές θα προέλθουν:

 • 200.000.000 ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%
 • 400.000.000 ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
 • 150.000.000 ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους
 • 140.000.000 ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014
 • 140.000.000 ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία
 • 100.000.000 ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις
 • 150.000.000 ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο
 • 20.000.000 ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών
 • 75.000.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300.000.000 ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο
 • 100.000.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400.000.000 ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.