Η προγραμματισμένη για την προσεχή εβδομάδα διεξαγωγή της προ ημερησίας συζήτησης που έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. για την Παιδεία αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη πράξη του πολιτικού δράματος των επόμενων μηνών, της μονομαχίας δηλαδή μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε χθες «προθέρμανση» καθώς υποδέχθηκε τα μέλη των Συμβουλίων Ιδρύματος ΑΕΙ και ΤΕΙ αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να επαναφέρει, ως Πρωθυπουργός, τον θεσμό. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα περιοριστεί στο εκπαιδευτικό μέτωπο, αν και αίφνης τροφοδοτεί την πολιτική επικαιρότητα όπως, εσχάτως, με την αντιπαράθεση μεταξύ Νίκου Φίλη και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών. 

Ο σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να διατηρήσει υψηλή την πίεση προς την κυβέρνηση και στα πεδία της οικονομίας – διαπραγμάτευσης, του μεταναστευτικού που μοιάζει με θρυαλλίδα κοινωνικών εντάσεων και, φυσικά, των θεμάτων που άπτονται με τη διαφάνεια και τη διαπλοκή, δηλαδή το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και της Τράπεζας Αττικής.

Στην Πειραιώς διαπιστώνουν αλλαγή στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης που έχει δύο σκέλη: αφενός την κάλυψη των στελεχών που ανέλαβαν το βάρος υλοποίησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες δηλαδή των κ. Παππά και Κρέτσου (σ.σ. Ο πρώτος δήλωσε χθες ότι η διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών αποτελεί κυβερνητική πολιτική), αφετέρου δε την λήψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερων αποστάσεων από τον υπερθεματιστή που βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα. 

Στη Ν.Δ. δεν αποκλείουν τις επόμενες ημέρες το Μαξίμου να βρεθεί αντιμέτωπο με ακόμη πιο πιεστικές εξελίξεις, ειδικά εάν το πρωθυπουργικό επιτελείο αποφασίσει τη «θυσία» κάποιων «δικών τους» προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και της Τράπεζας να συμπαρασύρει όλη την κυβέρνηση. 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το κοινοβουλευτικό βήμα ακριβώς για να αναδείξει τις πολιτικές επιλογές που αποδεικνύουν, σύμφωνα με τους γαλάζιους, τον πολιτικό κυνισμό της κυβέρνησης. Και, κυρίως, για να αποδείξει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τόσο προς την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όσο και προς την κοινή γνώμη αυτό που υποστηρίζουν οι στενοί του συνεργάτες ότι, δηλαδή, ο ίδιος είναι Πρωθυπουργός εν αναμονή ενώ ο κ. Αλ. Τσίπρας βρίσκεται ήδη σε αποδρομή.