Αντιπαράθεση ξέσπασε σήμερα στη Βουλή για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας. Η ΝΔ που προκάλεσε και τη συζήτηση επέμεινε στις καταγγελίες για υπόγειες σχέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με ομάδες που δραστηριοποιούνται στα Εξάρχεια, ενώ η κυβέρνηση αντίτεινε τις χρόνιες οργανωτικές ελλείψεις της αστυνομίας.

«Πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει σήμερα. Στο κέντρο της Αθήνας δεν υπάρχει κράτος καθόλου και ακόμα και τις λίγες παρουσίες του φροντίσατε να τις αποσύρετε!», δήλωσε η πρώτη επερωτούσα Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε:

Φτάσαμε στο σημείο να μη μπορούν να περάσουν από τις στάσεις τα λεωφορεία γιατί έχουν το θράσος ορισμένοι να τα κάψουν ή να υποχρεώσουν τους επιβάτες να κατέβουν. Έχουμε κτήρια σήμερα υπό κατάληψη σε όλη την Αττική.

Η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε πως επί ΝΔ η κατάσταση ήταν καλύτερη και προειδοποίησε ότι τα Εξάρχεια δεν θα καθαρίσουν μόνο με μια επιχείρηση αλλά με συνεχή παρουσία της αστυνομίας. «Η αίσθηση των πολλών είναι ότι δεν υπάρχει το κράτος ή ότι υπάρχει μια υπόγεια συνεννόηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ανθρώπων αυτών που περιέργως κάποιες φορές επιτίθενται και άλλες όχι», είπε αφήνοντας αιχμές για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους αναρχικούς. «Αν δεν συγκρουστείτε με αυτή τη πτέρυγα του κόμματός σας που σας ζητούν να κάθεστε αδρανείς δεν θα καταφέρετε τίποτα», κατέλειψε.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μάκης Βορίδης από τη πλευρά του ισχυρίστηκε πως κάθε δεύτερη μέρα γίνονται επεισόδια στα Εξάρχεια δίνοντας τη δυνατότητα ανασυγκρότησης του αναρχικού χώρου μέσω καταλήψεων και εμπρησμών. «Οι εγκληματίες είναι εγκληματίες αν τα κίνητρά τους θέλουν να τα βαφτίζουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο δεν σημαίνει ότι αναιρείται το έγκλημα!», είπε και ρώτησε τον υπουργό αν η κατάσταση είναι ή όχι έκνομη στα Εξάρχεια.

«Ποιοι είναι αυτοί που σας παίρνουν τηλέφωνα και σας απειλούν ότι θα μπουκάρουν και δεν αφήνουν πολιτικά την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και σας έχει οδηγήσει να πάτε στο Μαξίμου και να υποβάλλετε παραίτηση δύο φορές; Ποιοι είναι αυτοί που δημιουργούν αναχώματα και δεν μπορεί η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της;», υπερθεμάτισε ο Βασίλης Κικίλιας απευθυνόμενος στον υπουργό.

«Η χυδαιότητα έχει τα όριά της», απάντησε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Β. Βάκη επιχειρώντας να απαντήσει στις αιτιάσεις της ΝΔ. «Δεν μπορείτε να εξισώνετε την Αριστερά με τους γνωστούς αγνώστους», είπε.

Επίθεση στη κυβέρνηση όμως για τους χειρισμούς της στον τομέα της αστυνόμευσης εξαπέλυσαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης με τον Θ. Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να επισημαίνει πως στέλνεται μήνυμα παρατεταμένης αδράνειας. «Στέλνετε τους αστυνομικούς στους δρόμους χωρίς να έχετε προβλέψει καν τον στοιχειώδη εξοπλισμό τους, αφήνοντας τους στο έλεος των απροσάρμοστων», πρόσθεσε για λογαριασμό του Ποταμιού ο Ιάσωνας Φωτήλας, ενώ ο Γ. Γερμενής της ΧΑ δεσμεύτηκε πως το κόμμα του θα κάνει την Αθήνα «ασφαλή» για τους πολίτες.

Ο Κ. Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ, αναφέρθηκε σε επιτυχημένη επιχείρηση της αστυνομίας στο «άβατο» όπως το χαρακτήρισε, των Εξαρχείων που εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά. «Σε πόσους ο κ. Σαμαράς έβγαλε τις κουκούλες;», πρόσθεσε μέσα σε διαμαρτυρίες από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές.

Τέλος ο Γ. Καρράς από την ΕΚ  χαρακτήρισε «σάκο του μποξ» το κέντρο της Αθήνας για να «εκτονώνονται οι άγνωστοι» και απέδωσε ευθύνες στη πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας.

Τόσκας: «Ξέρουμε που πάμε, θα εξυπηρετήσουμε το Κοινωνικό σύνολο»

Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, έκανε λόγο για αδράνεια της αστυνομίας για χρόνια, υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρχαν ξεκάθαρες κατευθύνσεις για το που θα πέσει το βάρος στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. « Δεν λέω ότι δεν γινόταν έργο αλλά ότι δεν υπήρχαν προτεραιότητες», είπε και πρόσθεσε: «υπάρχει έλλειψη υποδομής και ανάγκη ανασυγκρότησης. Δεν υπήρχε καν σύνδεση με την κοινωνία που την έβλεπε απέναντι την αστυνομία».

«Αυτονομούνταν ομάδες, όπως η ΔΕΛΤΑ για παράδειγμα καθώς δεν υπήρχε έλεγχος. Ουσιαστικά δρούσαν αυτόνομα», κατήγγειλε ο υπουργός και έστειλε το μήνυμα να σταματήσουν οι παρεμβάσεις και οι «απειλές» για τις μετακινήσεις στη φύλαξη των επισήμων.

Από κει και πέρα ο κ. Τόσκας υποστήριξε την πολιτική που ακολουθεί λέγοντας πως πλέον γίνονται περισσότερες συλλήψεις, δεν καίγεται η Αθήνα και εμφανίζονται λιγότερες καταλήψεις.

«Δεν ξέρατε να διοικείτε και να οργανώνετε να κατευθύνετε τα θέματα της αστυνόμευσης. Και γι’ αυτό δεν υπήρχαν αποτελέσματα. Εμείς ξέρουμε που το πάμε στη κατεύθυνση εξυπηρέτησης κοινωνικού συνόλου», κατέληξε.