Βαρυσήμαντες δηλώσεις για το ρόλο της Εκκλησίας και την σχέση της με το κράτος έκανε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ στην διάρκεια επίσκεψής του στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα των Κυθήρων, τονίζοντας ότι η ''Εκκλησία έχει χύσει πολύ αίμα για την Ελλάδα'', ενώ σε σχέση με το μάθημα των Θρησκευτικών πρόσθεσε ότι ''θα πρέπει να δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στην επικρατούσα θρησκεία της Πατρίδας μας''.

Σύμφωνα με τον κ. Κουίκ: «Είναι ευλογία να βρίσκομαι για προσκύνημα σήμερα εδώ στην Παναγιά την Μυρτιδιώτισσα. Θέλω να ξέρετε ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε το μόνο κόμμα, το μόνο Κίνημα, που στην ιδρυτική μας διακήρυξη αναφέρουμε ότι έχουμε ως οδηγό την Παναγία για να προστατεύει και την Πατρίδα και εμάς.

Υποστηρίζουμε το αδιαίρετο Κράτους και Εκκλησίας και αναγνωρίζουμε τις θυσίες, το αίμα που έχει προσφέρει η Εκκλησία στους αγώνες του έθνους, για να απολαμβάνουμε σήμερα την ελευθερία μας.

Πρέπει να διαβεβαιώσω για την πολύ καλή συνεργασία της κυβέρνησης με την Εκκλησία και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού με το Αρχιεπίσκοπο κ Ιερώνυμο.

Συνεργασία που εκτείνεται σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στο θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό, στη συνδρομή της Εκκλησίας σε κοινωνικές δομές που το έχουν ανάγκη λόγω κρίσης και στα ζητήματα της περιουσίας της.

Θεωρώ πολύ σημαντική και την πολύ καλή χημεία που έχουν ο Αρχιεπίσκοπος και ο Πρωθυπουργός».

Ο κ. Κουίκ τόνισε σε σχέση με την ένταση που έχει δημιουργηθεί για τα Θρησκευτικά:

Σε ο, τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών για το οποίο γίνεται πολύς λόγος, πιστεύω ότι στις εποχές της εξέλιξης, του διαδικτύου και της ευκολίας των ταξιδιών, τα νέα παιδιά πρέπει να έχουν γνώση σε διευρυμένα πεδία μάθησης, μέσα στα οποία θα έβαζα και τη γνώση για όλες τις θρησκείες.

Αλλά, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, έχουμε πει επανειλημμένα με έμφαση ότι θα πρέπει το μάθημα των Θρησκευτικών να δίνει την απόλυτη προτεραιότητα στην επικρατούσα Θρησκεία της Πατρίδας μας, αυτή που προστατεύεται από το Σύνταγμα και που βεβαίως είναι Ορθόδοξη Χριστιανική.

Σημείωσα με πολύ προσοχή τις δηλώσεις που έκανε χθες για το θέμα των Θρησκευτικών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας που διακρίνεται για την ηρεμία και τη μετριοπάθειά του. Ελπίζω να είναι κατανοητές σε όλους».