Ορθολογική κατανομή των προσφύγων και όχι γκέτο στις πόλεις, ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος  Καμίνης, μιλώντας στο φόρουμ που διοργάνωσε το ινστιτούτο Brookings για το προσφυγικό, στη  Νέα Υόρκη. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, μιλώντας με θέμα «Πρόσφυγες και η  ανταπόκριση της Ευρώπης», επισήμανε ότι η Αθήνα  είναι τελικός αποδέκτης του μεγαλύτερου όγκου προσφύγων, οι οποίοι ωστόσο ποτέ δεν είχαν ως επιλογή να μείνουν σε αυτή.

Όπως αναφέρεται στην ανκοίνωση, ο κ.  Καμίνης υπογράμμισε ότι στην πορεία ένταξης των προσφύγων δήμοι, κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και Κοινωνία των Πολιτών πρέπει να συνεργαστούν και να κινηθούν σε τρεις άξονες: Να εξασφαλιστούν για τους πρόσφυγες αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, χωρίς να δημιουργηθούν γκέτο, να πεισθούν εμπράκτως οι τοπικές κοινωνίες ότι δεν θα δημιουργηθεί έλλειμμα ασφάλειας και να προωθηθούν πολιτικές κοινωνικής συνοχής, που θα εδράζονται στην παγκόσμια λογική των ανθεκτικών πόλεων. 

Στη συζήτηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων συμμετείχαν, επίσης, ο  Michael Berkowitz  πρόεδρος του 100  Resilient Cities  του  Rockefeller Foundation, ο  Mazen Darwish  πρόεδρος του Συριακού Κέντρου Μέσων και Ελευθερίας της Έκφρασης και ακτιβιστής και ο Volker Turk, υπεύθυνος προστασίας προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.