Τη διεξαγωγή σύσκεψης την ερχόμενη Τρίτη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητεί με επείγουσα επιστολή του ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τα νέα προβλήματα που προέκυψαν από τα επεισόδια αυτής της εβδομάδας στα hot spot της Λέσβου και της Χίου.

Ο κ. Δρίτσας ζητεί να συμμετάσχουν στην εν λόγω σύσκεψη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την επιστολή απουσιάζει το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από την αναζωπύρωση του μετώπου του προσφυγικού και τα έκτροπα που σημειώθηκαν μέσα στην εβδομάδα από πρόσφυγες και μετανάστες στα hot spot στη Λέσβο και τη Χίο.

Ειδικότερα, στη Μόρια της Λέσβου την περασμένη Δευτέρα, από τα επεισόδια και τις φωτιές που άναψαν, καταστράφηκε ολοσχερώς περισσότερο από το 60% του κέντρου υποδοχής. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες έμειναν χωρίς στέγαση, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις αστυνόμευσης στο νησί.

Από την άλλη, χθες στη Σούδα της Χίου ξέσπασε πετροπόλεμος και άγριο ξύλο, όταν αλγερινοί μετανάστες άρχισαν να πετάνε πέτρες και να σπάνε με καδρόνια ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Μια ομάδα Αλγερινών μεταναστών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είχαν καταναλώσει αλκοόλ, άρχισαν να πετάνε πέτρες και με καδρόνια έσπαγαν αντικείμενα.  Τα επεισόδια επεκτάθηκαν γρήγορα κι εκτός του καταυλισμού με την ομάδα των μεταναστών να σπάει το αυτοκίνητο ενός υπαλλήλου που εκείνη την ώρα εκτελούσε βραδινή βάρδια.