ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμμετοχή Ν. Ανδρουλάκη σε ημερίδα για τον Αειφόρο τουρισμό

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2016, 17:56 / Ανανεώθηκε 23 Σεπτεμβρίου 2016, 17:05
Συμμετοχή Ν. Ανδρουλάκη σε ημερίδα για τον Αειφόρο τουρισμό
Facebook Twitter Whatsapp

Το ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης σε Κύπρο και Ελλάδα σε συνάρτηση με τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, συζητήθηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον Πρωταρά Κύπρου.

Το ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης σε Κύπρο και Ελλάδα σε συνάρτηση με τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, συζητήθηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον Πρωταρά Κύπρου. Την ημερίδα διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στην ημερίδα μεταξύ άλλων, συμμετείχε ως ομιλητής και ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές του Μεσογειακού Τουρισμού στο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον λέγοντας πως «η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μικρές χώρες με λίγες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Δεν έχουμε ούτε βαριά βιομηχανία ούτε την πληθυσμιακή πυκνότητα που μπορεί να συντηρήσει μια αγορά με βάθος. Για χώρες όπως οι δικές μας, ο τουρισμός είναι η «βάρια βιομηχανία» μας».

Στη συνέχεια τόνισε την προοπτική των δύο χωρών σημειώνοντας ότι: “έχουν όλες τις δυνατότητες να γίνουν χώρες- πρότυπα τουριστικής ανάπτυξης, αφού έχουμε στη διάθεσή μας όλους τους πόρους που απαιτούνται. Το μοναδικό πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να δουλεύουμε συστηματικά, με οργάνωση και σχεδιασμό για να επιτύχουμε τους στόχους μας».

Πρόσθεσε ότι, «για την Ελλάδα, ο τουρισμός είναι πόλος ανάπτυξης. Το 2015, παρά την πολιτική αστάθεια και την καταστροφική επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, ο τουρισμός συμμετείχε στο ΑΕΠ με 18,5%, απασχολούσε 821.290 άτομα, έφερε έσοδα 13,6 δισεκατομμύρια ευρώ, μέση κατά κεφαλή δαπάνη 580 ευρώ, ενώ το μερίδιο μας στη παγκόσμια αγορά διαμορφώθηκε στο 2%».

Ανέφερε επίσης, ότι «η πολιτική αστάθεια και ο κίνδυνος της τρομοκρατίας σε μια σειρά από άμεσους ανταγωνιστές όπως είναι η Αίγυπτος, η Τουρκία αλλά και η Αλγερία, κατευθύνουν ένα μέρος της τουριστικής κίνησης προς τους «ασφαλείς» προορισμούς της περιοχής. Αναπόφευκτα, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ωφεληθεί από αυτή τη γεωπολιτική εξέλιξη». Το ζητούμενο, τόνισε, “είναι να κρατήσουμε ένα μέρος αυτής της τουριστικής κίνησης και να του δώσουμε πιο μόνιμα χαρακτηριστικά».

Τέλος ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι: «πέρα από την ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών του τουριστικού προϊόντος απαιτείται και μια σειρά από οριζόντιες δράσεις για την εξασφάλιση της προσπάθειας ανεξάρτητα από το είδος του τουρισμού που θέλουμε να προσελκύσουμε, όπως η αναβάθμιση των υποδομών, η διασύνδεση του πρωτογενούς αγροτικού τομέα με το τουριστικό προϊόν, η σύναψη κοινωνικού συμφώνου συνεργασίας για την τουριστική περίοδο, να δοθεί το μήνυμα του ασφαλούς προορισμού και η καταπολέμηση της μικρο-εγκληματικότητας και των αντικοινωνικών συμπεριφορών και η επέκταση της πρακτικής έκδοσης θεωρήσεων εισόδου από τουριστικά γραφεία».