Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει την ένταξη ακόμη μίας ομάδας ΔΕΚΟ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ρυθμίσεις σε θέματα αγοράς ενέργειας.

Οι βασικότερες αλλαγές:

  • Ειδικότερα,εντάσσονται στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων η ΕΥΑΘ, το Αττικό Μετρό, οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε, η ΕΛΒΟ, η ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ και η ΕΥΔΑΠ.
  • Επέρχονται ταυτόχρονα αλλαγές στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με τις οποίες οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές με κάτω από 2.000 κατοίκους θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.
  • Αυξάνουν οι εισφορές υγείας για όλους τους αγρότες αλλά και τους νέους επιστήμονες. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2017 η εισφορά θα καθοριστεί στο 6,95% επί του εισοδήματός τους.
  • Μειώνεται η έκπτωση 15% που προβλέφθηκε στον πρόσφατο νόμο για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.
  • Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται σειρά ρυθμίσεων για την αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση 

Διαβάστε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους 

Διαβάστε την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών

Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με δύο συνεδριάσεις, πρωί - βράδυ, στην αρμόδια επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια την επόμενη μέρα, Τρίτη (27 Σεπτεμβρίου), οπότε και αναμένεται αργά το βράδυ η ψήφιση του.

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία που είχε ζητήσει η ΝΔ και είχε προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα (Τρίτη) αποφασίστηκε να μετατεθεί για μια μέρα και έτσι θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (28 Σεπτεμβρίου).