ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Κρατάμε με νύχια και με δόντια τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2016, 18:47 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2016, 18:47
Μουζάλας: Κρατάμε με νύχια και με δόντια τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας
Facebook Twitter Whatsapp

«Προχωράμε παρακάτω». Με αυτό τον τρόπο σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

«Προχωράμε παρακάτω». Με αυτό τον τρόπο σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας την παραίτηση του Οδυσσέα Βουδούρη από τη θέση του γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ασύλου.

«Ο πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτηση. Το θέμα για μένα σταματάει εδώ. Ποτέ δεν κριτικάρω κανέναν, πού υπήρξε δίκαιο πού και άδικο, δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία. Προχωράμε παρακάτω» απάντησε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Μουζάλας επεσήμανε επίσης πως «παλεύουμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας» προειδοποιώντας ότι «θα περάσουμε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές, αν για κάποιους λόγους καταπέσει η Συμφωνία και επανέλθουμε σε ροές όπως αυτές που είχαμε πέρυσι».

Παραδέχτηκε εξάλλου ότι με τη Συμφωνία «παρατηρείται ένας υπερπληθυσμός στα νησιά και αυτό δημιουργεί δυσκολίες. Για τον λόγο αυτό λαμβάνονται μέτρα στα νησιά, πρόσθεσε, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «θα δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας για να ελαφρύνουν τους υπάρχοντες, όχι για να μεταφερθούν και άλλοι».

Για τους χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα, τόνισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ε.Ε. για τις δομές που θα δημιουργηθούν. «Η Ε.Ε. αποφάσισε η οικονομική βοήθεια να δοθεί μέσα από την Ύπατη Αρμοστεία και τις ΜΚΟ. Εμείς θέλαμε να δοθεί στο κράτος» είπε και συμπλήρωσε ότι «αυτό που μας απασχολεί είναι οι οργανώσεις που ανέλαβαν να βοηθήσουν, να παραδώσουν τα έργα τους εγκαίρως».

Σχετικά όσους υπολογίζεται ότι βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι «δεν είναι αλήθεια ότι έχουμε χάσει 8.000 ανθρώπους» και εξήγησε: 

Κάναμε μια προκαταγραφή και έχουμε με ακρίβεια καταγεγραμμένους 54.000. Το νούμερο των 6.000 που δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε με επιστημονικά κριτήρια, μπορεί κανείς να το αποδώσει σε ένα αριθμό που δεν ήθελε να καταγραφεί. Ένας άλλος αριθμός απορροφήθηκε στις παράνομες και νόμιμες κοινότητες των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε λογικό αριθμό ότι το 10% των προσφύγων δεν έχει καταγραφεί. «Είναι μη καταγεγραμμένοι, αλλά είναι ελέγξιμοι. Έχουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, τις φωτογραφίες τους».

Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο Ωραιόκαστρο, ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι «τα παιδιά θα πάνε σχολείο και θα πάνε σχολείο όχι με τα ΜΑΤ. Είναι οι γονείς των άλλων μαθητών που θα προστατεύσουν αυτά τα παιδιά. Η δουλειά μιας κυβέρνησης είναι να απαλύνει, να κρατήσει ισορροπία σε αυτές τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, τα παιδιά θα τα στείλουμε σχολείο όταν το σχολείο δεν λειτουργεί, γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα είναι μια επιβάρυνση».

«Ο αριθμός των επιστροφών στην Τουρκία θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερος»

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί λιγότεροι από 500 μετανάστες στη γειτονική χώρα και παραδέχτηκε ότι «θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός» αλλά «εφαρμόζουμε τις αρχές του δικαίου που σημαίνει ότι η αίτηση ασύλου για τον κάθε ένα εξετάζεται προσωπικά». Συμπλήρωσε επίσης ότι «αρχίζει να υπάρχει μια ομαλότητα στην επιστροφή προς την Τουρκία».