current views are: 6

25 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση17:58

Στη Βουλή η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης: Προαπαιτούμενα, εξεταστική και προ ημερησίας στο μενού

Σε μια ολομέτωπη σύγκρουση χωρίς συμβιβασμούς και δεύτερες σκέψεις αναμένεται να επιδοθούν την προσεχή εβδομάδα κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βουλή. 

Δημοσίευση 17:58’

Σε μια ολομέτωπη σύγκρουση χωρίς συμβιβασμούς και δεύτερες σκέψεις αναμένεται να επιδοθούν την προσεχή εβδομάδα κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βουλή. 

Σε μια ολομέτωπη σύγκρουση χωρίς συμβιβασμούς και δεύτερες σκέψεις αναμένεται να επιδοθούν την προσεχή εβδομάδα κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βουλή. Οι αφορμές και τα διακυβέυματα για να το πράξουν αυτό είναι πολλά, καθώς μέσα σε τρεις μόλις μέρες οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες αναρίθμητες φορές, έχοντας την ευκαιρία να διαμορφώσουν τις ευνοϊκότερες γι’ αυτές συνθήκες.

Η αρχή θα γίνει την Δευτέρα όπου θα συζητηθούν στις συναρμόδιες επιτροπές τα προαπαιτούμενα. Η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να βρεθεί ενώπιων νέων προκλήσεων για σειρά παρεμβάσεων κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις δημόσιες εταιρίες που περνούν στο υπερταμείο. Άλλωστε ο βαρύς αχός από την ίδρυση του νέου αυτού μορφώματος που θα πουλήσει (ή αξιοποιήσει στην πιο αισιόδοξη εκδοχή) τη περιουσία του δημοσίου, στοίχησε αρκετά στην εικόνα της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα και αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για τους επικριτές της, εντός και εκτός του κοινοβουλίου.

Γενικότερα πάντως φόβος στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ για ενδεχόμενες απώλειες στην ονομαστική ψηφοφορία της Τρίτης, δεν υπάρχει, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούν την συζήτηση και ο αντίκτυπός της θεωρούνται ζητήματα μείζονος σημασίας. Εξάλλου ήδη υπάρχουν και αρκετές γκρίνιες για την απουσία ενημέρωσης και σύγκλισης των κοινοβουλευτικών οργάνων που θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα πιο έντονες.

Η αντιπολίτευση από την άλλη θα έχει μια ακόμα ευκαιρία να μιλήσει για τις ανακολουθίες της ασκούμενης πολιτικής, χωρίς να αποκλείεται να υπενθυμίσει τη δέσμευσή της για διερεύνηση των όποιων ευθυνών για το θέμα .

Πάντως η πρόβα τζενεράλε πριν την μεγάλη μάχη θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη το πρωί στην αίθουσα της εξεταστικής επιτροπής η οποία θα συνεδριάσει προκειμένου να εξετάσει στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας αρμόδια για την εποπτεία και την επιθεώρηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εκεί, με αφορμή την έκθεση της ΤτΕ και του SSM για την Attica Bank, (βρίσκεται στη διάθεση των μελών της επιτροπής), τα κόμματα θα επιχειρήσουν να θέσουν τη δική τους ατζέντα γύρω από ζητήματα διαπλοκής και τραπεζικών δανειοδοτήσεων. Σύμφωνα δε με πληροφορίες το επίμαχο πόρισμα, περιέχει 37 περιπτώσεις δειγματοληπτικού ελέγχου σε δάνεια που έχει χορηγηθεί από την Attica κατά το παρελθόν.

Τσίπρας vs Μητσοτάκης

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν απλά τα προεόρτια των όσων θα ακολουθήσουν το πρωί της Τετάρτης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεωρητικά η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση έχει οριστεί για θέματα Παιδείας, στην πραγματικότητα όμως η ατζέντα είναι ανοιχτή και όλα τα επιμέρους ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος. Από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, την απόφαση του ΣτΕ και την γενικότερη κατάσταση στη Δικαιοσύνη ως τις εξελίξεις στο προσφυγικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η πορεία μάλιστα των υποθέσεων αυτών αναμένεται να δείξει προς τα πού οδηγείται η πολιτική κατάσταση της χώρας, με πολλούς να κάνουν λόγο για αλλαγές που ξεκινούν από τον ανασχηματισμό και αγγίζουν την πρόταση μομφής προς τη κυβέρνηση.


σχετικα αρθρα